Sastojci:
Za ribu:
- 4-5 komada fileta skuše „ Frikom“
- 50 ml devičanskog malinovog ulja + za podmazivanje pleha
- pola veze peršuna
- 2-3 čena belog luka, slino seckana
- malo soli, sok od pola limuna
Za krompir:
- 4 sednja krompira
- 50 ml maslinovog ulja
- 150 ml vode
- so ( može i malo začina za pečeni krompir )
- ruzmarin
Za blitvu:
- 250 gr očišćene blitve ( od drški i drvenastih belih delova)
- 30 gr maslaca
- 80 ml vruće vode
- 40 gr oraha, krupno seckanih, prepečenih
- 40 gr parmezana, sveže rendanog ( ne onaj iz kesice)
- so i mleveni biber
Priprema:
Pomešajte maslinovo
ulje, beli luk, so i sok od limuna, pa ostavite sa strane.
Ribu odmrznite u
cediljci i dobro prosušiti papirnim ubrusom, bitno je da odstranite što više vode iz nje, malo posolite, pa poređajte u
podmazan pleh.
Rernu zagrejte na
220 C, u toplu rernu stavite ribu, na najvišlje moguće mesto- odmah ispod
grejača. Rernu zatvorite tako da se u vrata umetne nešto sitno, pampur, gužvica
papira, da se ne zatvori baš sasvim, već da može da izlazi vazduh. Tako se
riba u rerni peče a ne kuva. Posle 20-ak
minuta je gotovo, pratite- ovo zavisi od rerne. Premažite ribu sa pripremljenim
prelivom i prekrijte folijom da odstoji do
konzumacije na toplom mestu.
Krompir očistite, isecite na četvrtine i posolite.
Stavite u malu
tepsiju pa prelijte mešavinom ulja i vode i promešajte. Pospite sa malo
ruzmarina i ubacite u zagrejanu rernu, na 200-220 C i pecite deo ne porumeni, a
tečnost ne ispari. Biće gotovo za 20 minuta do pola sata.
Ovako pripremljen
krompir je mek, nije masan i ne lepi se za pleh...
Očišćenu blitvu iscepkajte na krupne komade, maslac rastopite
na srednjoj vatri pa dodajte blitvu, posolite, kratko propržite da svene, zatim dodajte vruću vodu, poklopite pa dinstajte 10-15 minuta, uz povremeno mešanje.
Dodajte orahe, biber i parmezan, sklonite sa vatre i odmah poslužite.
Ne zaboravite belo vino... i malo dobre muzike...
Recept za blitvu je
iz sjajne knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“
A za krompir odavde...