Nešto sasvim jednostavno. Pravio moj muž.
Sastojci:
smuđ porcijaš
2 limuna
maslinovo ulje
morska so, začini-origano, bosiljak,nana,beli luk...nešto
od ovoga ili sve, ili nešto drugo što volite
krompir
susam
Priprema:
Očišćenu ribu dobro posolite. U maslinovo ulje stavite
začine po ukusu, zatim time premažite ribu, kao i utrobu. Ostavite par sati u
frižideru. Limun isecite na kolutove oko santimetar debele i napunite utrobu.
Pecite na 200 C oko 45 minuta, po potrebi smanjite na 180C.
Prilog od krompira- krompir obariti,ne sasvim. Posoliti
i uvaljati komade u susam, peći pored ribe.
Smuđ je kupljen na najživopisnijoj beogradskoj Kalenić pijaci, imao je nešto preko kilogram, očistili smo ga sami, a ideju sa debelo sečenim limunom u stomaku smo dobili od Gordona Ramsay-a. Prste da poližeš!
ReplyDeleteBravo za muža. Ja ovo pogledah više iz nostalgije. Moj tata je bio strastven pecaroš dok smo živeli u Srbiji i često smo jeli rečnu ribu pa i smudja. Ovde osism pastrmke rečne ribe nema...ali ponuda morske je preobilna.
ReplyDeleteKume, dobar ti ovaj ulov :)
ReplyDelete