Da,da, proslavili smo i
deveti rođendan, godine lete... Dve torte, standardno...Starinska Ruska salata
i Jafa, za koju će recept ići naknadno. Srećan rođendan, najdraže moje!
Sastojci za
jednu koru (treba ispeći tri) :
4 belanca
4 kašike šećera
2 žumanca
2 kašike oraha
2 kašike brašna
Za fil:
750 ml mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
5 kašika oštrog brašna
250 gr maslaca
250 gr šećera u prahu
100 gr seckanih urmi, sveže
100 gr seckanih žele bombona
100 gr seckanih oraha
Priprema:
Umuti
mikserom belanca i šećer,dodati jedno po jedno žumance. U dobro umućenu masu
dodati postepeno oštro brašno i mlevene orahe i isprevrtati špatulom da se sve
sjedini. Peći u okruglom plehu prečnika 28 cm ili pravougaonom približnih
dimenzija 25x35, ukoristiti papir za pečenje, na 180 C. Pećenu koru izvaditi iz
pleha i ostaviti da se hladi. Ponoviti tri puta.
Fil:
600 ml mleka staviti da provri a u 150 ml umutiti žumanca,
šećer, vanilin šećer, i brašno. Lagano umešati u provrelo mleko koje prethodno
skloniti sa ringle, pa vratiti još par minuta na vatru uz mešanje. Dobro
ohladiti. Umutiti maslac i šećer u prahu, pa dodati u ohlađen krem. Odvojiti
1/3 za premazivanje gornje kore. U ostatak staviti seckane orahe, urme i žele i
izmešati. Filovati kore, šareni krem na prve dve, a onaj bez ičega na gornju.
Ukrasiti po želji.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteGreat readinng your blog
ReplyDelete