...pored nezaobilaznih palačinki, definitivno slatkiš
mog detinjstva. Tako podseća na mamu. Trudila sam se da ga moja deca zavole, i
uspela sam u tome.
Sastojci:
- kočanski pirinač, ili drugi okruglog zrna u količini od 2 dl ( ravna šolja od 2 dl)
- 1 vanilin šećer
- 6-8 kašika šećera
- 1 l mleka
- malo vode
- prstohvat soli
- cimet za posipanje
Priprema:
U cediljci operite pirinač, stavite u šerpu, nalijte
sa malo vode-da ogrezne, dodajte prstohvat soli i pustite da lagano provri , uz
mešanje.
Kada voda usahne, dodajte mleko, malo po malo, uz
stalno mešanje. Treba da lagano ključa. Pirinač će upijati mleko postepeno.Pred
kraj dodajte vanilin šećer i šećer i
pustite da se rastopi. Nekih 25 min do pola sata je maksimalno vreme kuvanja.
Prekrijte šerpu debljom salvetom, odozgo stavite
poklopac i sklonite sa vatre, pa ostavite još 15-ak minuta. Razlijte u činijice
i pospite cimetom.
Ako vam se posle pola sata čini da ima previše mleka,
nema, sve će to pirinač popiti, ako volite ređi, slobodno malkice povećajte
mleko.
Obožavam ovakav sutlijaš. Jedino ne stavljam so na početku, ostalo je sve vrlo slično u pripremi kao ti što radiš. Kao i ti, volim cimet odozgo,više nego rendanu čokoladu koji sam primetila da mnoge domaćice češće stave.
ReplyDelete