Sastojci:
500
gr tankih kora za pitu
300
gr mlevenih oraha
220
gr šećera
oko70
ml ulja
Za preliv:
200
gr šećera
2
supene kašike meda
250
ml vode
1
manji limun sečen na kolutove
Priprema:
Pomešati mlevene orahe i šećer. Iseći kore na veličinu
posude u kojoj ćete peći (skratiti dužinu po potrebi, ili iseći kružne).Posudu
premazati uljem, staviti koru, malo nauljiti, staviti drugu koru pa i nju
nauljiti, staviti treću koru, i nju nauljiti a zatim posuti sa oko 4-5 kašika
fila. Prilagodite količinu fila koju stavljate broju kora, tako da imate
dovoljno i ravnomerno.Tako nastaviti dok ima kora. Završava se sa tri kore bez
fila od oraha i šećera, svaka kora se naulji. Zatim veoma oštrim nožem iseći
pitu na željeni način. Rernu zagrejati na 180 C i pokriveno alu-folijom peći
oko pola sata, zatim skinuti foliju i ostaviti da blago požuti. Izvaditi iz
rerne, pa napraviti preliv.
U šerpici karmelizovati 150 gr šećera zagrevanjem na
umerenoj vatri. Voditi računa da ne pregori, već da samo dobije zlatno žutu
boju. Postepeno dodavati vodu i mešati dok se karamel ne istopi, pa dodati ostatak šećera , med i kolutove
limuna i kuvati na tihoj vatri još par minuta.
Preliti vrućim šerbetom pitu, prethodno preko nje
rasporediti kolutove limuna, prekriti alu-folijom i ostaviti preko noći.
IZVOR
Ja u kuhinji
Obozavam baklavu, a ova je tako socna 🤗
ReplyDelete