Sastojci:
500 gr mekog pšeničnog brašna
(ili 100 gr ražanog+400 gr mekog pšeničnog brašna)
3 dl mleka
3 kašike maslinovog ulja
pola kocke kvasca
1 jaje
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Za premazati:
1 žumance
2 kašike ulja
Priprema:
Izmrviti kvasac, posuti šećerom, dodati 1 dl mlakog
mleka, posuti kašičicom brašna i ostaviti da nadođe.
U brašno dodati jaje, ulje,so, nadošli kvasac i
ostatak mlakog mleka. Umesiti mikserom, sa nastavcima za testo. Pokriti krpom i
ostaviti na toplom mestu da naraste duplo, oko 45 minuta. Nadošlo testo
istresti na silikonsku podlogu ili lagano zauljenu površinu i lagano kratko
premesiti, iseći testo na 8 delova i oblikovati loptice. U tepsiju prečnika 26
staviti pek papir, loptice poređati u oblik bele rade i prekriti krpom te ostaviti da narasta na
toplom. Uključiti rernu da se zagreje na 200 C, kada rerna postigne temperaturu i testo u plehu naraste (što je otprilike isto vreme), premazati pogaču sa žumancetom razmućenim sa
uljem uz pomoć četkice i peći dok ne pozuti. Pečenu izvatiti iz pleha i uviti u
krpu, dok se ne prohladi.
No comments:
Post a Comment