Sastojci:
KORA
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 125 gr mlevenih oraha
FIL
- 6 jaja
- 250 gr šećera u prahu
- 250 gr maslaca
- 275 gr mlevenih oraha
- 100 gr suvog grožđa
- 1 konzerva ananasa (oko 300 gr)
- 1 vanilin šećer
GLAZURA
- 200 gr mlečne čokolade
- 3/4 čaše kisele pavlake
- čokoladne mrvice
Priprema:
Rernu uključite na 200 C.
Iseckajte ananas, pomešajte ga sa
očišćenim suvim grožđem i ostavite ga da stoji u cediljci.
Umutite 7 belanaca sa 7 kašika
šećera, pa dodajte 7 žumanaca, jedno po jedno.
Pomešajte orahe i
brašno, postepeno i pažljivo varjačom umešajte u umućenu masu dok se ne
ujednači.
U pleh od rerne stavite papir za
pečenje, ulijte masu i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne dobije
zlatnu boju, ne treba mu mnogo vremena.
Izvadite iz rerne stavite na
čistu i blago vlažnu kuhinjsku krpu, skinite papir i pomoću krpe uvijte u
rolat.
Sada fil...
6 jaja umutite sa šećerom u prahu
i kuvajte na pari da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi.
Ulupajte maslac sa vanilin
šećerom, pa dodajte u ohlađenu masu od jaja i šećera. Umašajte mlevene orahe.
Razmotajte koru, premažite je filom pa pospite ananasom sa suvim grožđem.
Pažljivo urolajte u rolat.
Istopite na pari mlečnu čokoladu,
postepeno umešajte kiselu pavlaku da se masa ujednači.
Premažite rolat i pospite
mrvicama.
Napomene:
Idealno je ako imate šporet
širine 60 cm, zbog dimenzija pleha. Mada može i u onom malo manjem, samo kora
bude malo deblja...takav je moj.
Ako imate vremena, polovinu mase
oraha za fil možete prepeći u tiganju, pa umesto da sve sameljete, tu polovinu
sitno iseckajte, tako da u filu bude deo mlevenih a deo seckanih oraha. Bude
zanimljivija tekstura.
Možda će vam ostati malo fila višak, pogotovo ako je pleh nešto manji. Ja ga sa zadovoljstvom pojedem.
Mmmmmm... Jako dobar ))))
ReplyDeleteBogat...
Delete