Monday, November 2, 2015

Kiflice za nedeljna jutra




Mi  volimo ona lenja jutra, vikendom, kada se protežemo dugo u toplom krevetu, golicamo, ljubuckamo i gledamo crtaće. Svi. Što uključuje i macu Snežanu. Našeg trpeljivog kućnog ljubimca.
A volimo i miris toplog peciva koji mami u kuhinju. Mada, tolerišemo i mrve u krevetu. O  pomenutim vikendima.
Ovo je jedan sjajan recept koji omogućuje da imate oba zadovoljstva odjednom, bar  što se mame tiče. Testo se zamesi  uveče. Ostavi se da naraste, zatim prebaci u frižider, a sutra ujutru se začas razvije i zamota u kiflice . Nakon toga, kratak je put od rerne do dečjih stomačića. Za odrasle šta preostane.


Sastojci:

1 jaje
400 gr mekog brašna + 100 gr graham brašna
150 ml mleka
150 ml jogurta
100 ml maslinovog ulja
1/2 praška za pecivo
1 suvi kvasac
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
1 jaje i semenke za premazivanje

Priprema:

Jaje, ulje, mleko i jogurt pomešajte.
U posudu dodajte preostale suve sastojke i mutite mikserom oko 5 minuta da se sjedini. Testo prebacite u veću plastičnu posudu koja se dobro zatvara i ostavite da naraste oko pola sata.
Potom posudu smestite u frižider da prenoći. Može u frižideru stajati par dana. A može i bez stavljanja u frižider, ako ćete da pečete odmah.
Izvadite iz frižidera, prepolovite i od svake polovine razvijte krug, secite na četvrtine, pa osmine. Svaki trougao uvaljajte u kiflicu i ređajte na pleh sa papirom.


Rernu uključite da se greje na 200C. Pre nego što stavite da se peče, premažite kiflice razmućenim jajetom i pospite omiljenim semenkama.



Kombinacije brašna po izboru.

Može se iskoristiti i kao podloga za picu.




10 comments:

  1. Replies
    1. Jeste, vama bi zgodne bile za skolu....

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Ovakvi receptici su uvek dobrodosli, ma ko moze da odoli toplom pecivu, narocito kad su napravljeni sa toliko puno ljubavi.:))) p.s. super je fotka sa macom koja merka kiflice i verovatno razmislja da li da saceka da se prvo ispeku... a slatki su i maleni prstici koji pokusavaju da skinu susam sa kiflica.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bogami, od mace sve mira da se sklanja....ne daj boze da se nesto zaboravi njoj na dohvat sape ( sto je trenutno svuda osim na ormanu...ili pod kljucem)

      Delete
  4. Nema mi ništa lepše nego ta lenja nedeljna jutra...samo kod nas se nikad nisu tolerisale mrvice u krevetu a sve ostalo je bilo dozvoljeno...kako obožavam miris peciva ujutru...uh sad sam već gladna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma te mrvice sam i ja pokusala da proteram odatle, ali ne vredi....pa kao u onom crtacu...".Kad ih ne mozes pobediti- ti im se pridruzi!"...

      Delete
  5. Miro,jutros sam ih spremala.Nase su bile punjene sa domacim kecapom,sunkaricom i trapistom,dzemom i sirom(sa cim ko voli).Odlicne su.Volimo topla i svjeza peciva.To da priustis nemozes uvjek,treba vremena da nadolazi ,premesi..........a spremljene dan ranije nije to to.Inace ustajem ujutru u 5 i 30 mesim,razvijam pite,przim palacinke.........nosim na posao kad dodju iz skole u kancelariju.Pitam se ponekad da li pretjerujem?Naci ce se cesto u nasoj kuhinji kao i drugi tvoji recepti...........

    ReplyDelete
  6. Baš mi je drago da vam se dopalo! Kod mene kad ima ima, ali se desava i da nema, neće nikom ništa faliti i kad se nešto ponekad kupi.Gledam da ne budem rob ničemu.

    ReplyDelete