Monday, November 30, 2015

Griz pita sa višnjama




Mnogo volimo ovaj tip pite. Pravim nekoliko vrsta, sve su varijacija na istu temu. Možete na ovaj način uraditi i pitu od jabuka, bundeve, borovnica, ne zna se koja je ukusnija.


Sastojci:

  • 500 gr tankih kora
  • 500 gr višanja ( smrznute nek odstoje u đevđiru, da se dobro ocede)
  • 4 dcl jogurta
  • 2 dcl devičanskog maslinovog ulja ( ili 1 dcl kokosovog ulja+1 dcl maslinovog)
  • 1 čaša šećera od trske ( po receptu dve, ja uvek smanjim)
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 rum šećer
  • kašičica kardamoma ( ne mora...)
  • 1 puna čaša griza


Priprema:

Umuti jaja, šećer i rum šećer.
Dodaj jogurt,ulje, griz, prašak za pecivo i kardamom.
Dobro izmešajte i premazujte kore ovim filom, svaku sa 5-6 kašika. Premazuju se 4 kore i na poslednju se rasporede višnje.Uvijte u rolat bez mnogo stezanja i ređajte na pleh od rerne obložen papirom.
Uključite rernu da se zagreje na 200 C, za to vreme ostavite pitu da odmara, pa onda stavite u toplu rernu i pecite oko pola sata.

Prekrijtiekrpom dok se ne ohladi. Možete posuti prah šećerom.




3 comments:

  1. Ove pite obožavam, tvoja pita je mnogo lepa.

    ReplyDelete
  2. Najsladji su prstici u kadru, a pita je za cistu desetku.:)))

    ReplyDelete
  3. Hvala vam, i mi obožavamo ove pite...zato su i prstići u kadru...

    ReplyDelete