Ovaj Vanylicin recept je svojevremeno bio jako
popularan na Coolinarici. Pravila sam ovu pitu mnogo puta, sa raznim voćkama,
ne znam da li je bolja ova sa višnjama , ili sa jabukama, borovnicama...Nije
red da ga ne pribeležim.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora
- 900 gr višanja (odmrzavati u djevđiru , neka malo odstoje da se iscede, pa sasvim lagano pritisnuti...da ne plivaju u vodi...mogu i sveže)
Fil:
- 3 jaja
- 1 rum šećer (ako nemate, vanilin)
- 22 pune kašike šećera( ali ne i prepune)
- 22 kašike mleka
- 22 kašike ulja
- 22 ravne kašike oštrog brašna
- 1 prešak za pecivo
- kašičica mlevenog karanfilića
- pola kašičice cimeta
Postupak:
Odvojite po dve kore. Umutite jaja, i obe vrste šećera da pobeli, pa dodajte ulje i
mleko, da se sve sjedini.
Dodajte brašno sa praškom za pecivo, začine i jaja, pa
ponovo sjedinite mešajući mikserom.
Stavite jednu koru, pospite sa 4-5 kašika fila, razmažite ga po kori pažljivo
četkicom, pa stavite drugu koru i ponovite isto sa filom, a zatim po kori
rasporedite višnje, urolajte bez stezanja i prebacite u pleh od rerne obložen
papirom za pečenje...I tako dok ima kora. Možete ako broj kora i veličina pleha
zahteva slagati i po tri kore.
Premažite kore ostatkom fila u koji možete usuti još
malo ulja i stavite da se peče u rernu zagrejanu na 200 C. Pred kraj malo
smanjite. peče se kao i svaka pita, dok ne dobije finu boju..oko pola sata.
Kad se prohladi pospite prah šećerom.
Ako pravite sa jabukama, ne rendajte ih mnogo ranije,
možete i direktno na koru...treba ih oko 1 kg- merene oljuštene.
Vrlo fin receptic, pravila sam nedavno slicnu pitu samo sam visnje slagala duz ivice, a svidja mi se i ovako kad su "prosarane".:) Moracu da uporedim recept (radila sam po Snjezinom receptu sa bloga Vrtaljica).... fina je i sa slatkim sirom i malo grozdjica.:))
ReplyDeleteOvo su pite za svaku preporuku :)... Fantasticno izgleda... Spremam slično, samo stavljam griz umesto brasna...
ReplyDeletePravila juče sa jabukama ,moram ti priznati da je odlična .Moje slatke pite (jabuka,višnja,tikva......)se zalijevaju sirupom,ali mi se ova tvioja jako sviđa.Pozdrav.
ReplyDeleteBaš mi je drago da ti se sviđa. Ja volim i te zalivene, ovo je malo lakša varijanta.Pozdrav!
Delete