Pita sa mesom je uvek dobrodošla na našem stolu. Ugostićemo
je i za doručak, i za ručak i za večeru, ne biramo. Ova naša je jedna bogata
gospođa, nikako masna, i to je nešto što nikako ne treba menjati. Što se tiče
luka, možete staviti samo praziluk u većoj količini, ili pak smanjiti. Najviše
voli da sedne pored jogurta. Hladnog. Može i uz poneku rotkvicu.
Sastojci:
- 500 gr kora za pitu, tankih
- 400 gr mlevenog junećeg mesa ( dva puta mleveno)
- 150 gr praziluka
- 150 gr crnog luka
- 3 jaja
- 1 kisela pavlaka
- 1dl mleka
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl kisele vode
- so ( 1,5-2 kašičice ukupno)
- crni biber
Priprema:
U dubljem tiganju
propržite obe vrste luka, sitno seckanog. Dodajte mleveno meso pržite još oko 5
minuta uz mešanje, posolite i pobiberite, pa ostavite sa strane. Pomešajte
maslinovo ulje i kiselu vodu, uključite rernu na 200 C. Odvojte dve kore sa
strane.
Uzmite pleh , podmažite sa malo ulja četkicom, stavite
1 koru, poprskajte i premažite sa mešavinom ulja i kisele vode uz pomoć
četkice. preko stavite drugu koru, pa i nju premažite, a zatim po drugoj kori
rasporedite mleveno meso.Opet stavite koru, premažite, poklopite sa drugom
korom koju takođe premažete i po njoj rasporedite meso. I tako dok ima kora,
završite sa dve kore koje ste odvojili, a nakon toga isecite pažljivo pitu na kocke željene veličine. U posudi umutite
jaja, mleko i pavlaku, i malo posolite pa pažljivo zalijte isečenu pitu. Uzagrejanoj
rerni pecite oko 40 minuta.
Recept je iz časopisa "Kuhinjske čarolije"
Sonje Grkavac, malkice adaptiran što se količina tiče.
Baš je lepa pita!I ja volim ovu pitu ali je nisam dugo pravila!Pozdrav :)
ReplyDeleteProbali, odlična :)
ReplyDelete