Wednesday, September 24, 2014

Savršena keks torta



Keks  torte su pomalo izašle iz mode. Valjda su suviše skromne. Ova je za mene bila pravo otkrovenje. Potpuno dostojna svakog slavlja. A može i za svaki dan.  Jednostavna, kremasta, preukusna. 
Recept je iz sjajnog časopisa " Kulinarske čarolije", Sanje Grkavac. Mnogo sam ga volela, žao mi je što više ne izlazi...kao ni još neki drugi, dobri, na istu temu.

Sastojci:

  • 1,2 kg keksa pettit beurre ( ima  nekoliko proizvođača, malo se razlikuju po veličini, ako ostane malo keksa viška, poješće se)
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika brašna, ni ravne ni pretrpane
  • 5 kašika šećera,punih
  • 1/2 l mleka-obavezno hladno
  • 200 gr maslaca
  • 200 gr šećera u prahu
  • 1 rum šećer (ako ste u prilici da nabavite, ja imam zalihe iz Crne Gore...fantastična stvar)
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • pakovanje ili dva slatke pavlake za šlag ( ne biljne...već ove)
  • čokoladne mrvice za ukrašavanje

Za natapanje keksa:
  • 2 kašike ruma (ili još jedan rum šećer ako jedu deca)
  • 2,5-3 dl mleka
Priprema:
U šerpici penasto umutite mikserom žumanca i 5 kašika šećera, lagano dodajte kašiku po kašiku brašna. Sada postepeno dolivajte uz mućenje hladno mleko. Stavite na ringlu i na tihoj vatri kuvajte uz stalno mešanje dok se ne dobije gust krem, nalik pudingu.Dodajte čokoladu izlomljenu na sitne kockice u vruću masu i mešajte dok se ne otopi i ujednači, pa sklonite sa vatre i sasvim ohladite.
Umutite maslac i prah šećer u koji ste dodali rum šećer.Ovu masu sjedinite sa potpuno ohlađenim kremom, i miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smesu.
U duboki tanjir sipajte mleko i rum. Umačite u to kratko keks i ređajte na pogodnu tacnu. Ja sam stavljala 4 keksa po širini i 5 po dužini tacne . Nafilujete, pa sledeći red keksa i tako dok ima. Pre služenja mora da odstoji par sati u frižideru. Idealno preko noći. Odozgo ukrasite umućenom slatkom pavlakom i čokoladnim mrvicama, najbolje pre serviranja.


 
 
 
 

4 comments:

  1. Uh,Eto natera me sad da odem da kupim keks.Jeste baš savršena!

    ReplyDelete
  2. Super izgledqa. Ni ja nisam već godinama jela a ni radila takvu nekakvu tortu.

    ReplyDelete
  3. Potpuno novi recept za poznatu keks totru.Jedva cekam da isprobam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javite utiske, što se mene tiče, savršena je...

      Delete