Keks torte su
pomalo izašle iz mode. Valjda su suviše skromne. Ova je za mene bila pravo
otkrovenje. Potpuno dostojna svakog slavlja. A može i za svaki dan. Jednostavna, kremasta, preukusna.
Recept je iz sjajnog časopisa " Kulinarske čarolije", Sanje Grkavac. Mnogo
sam ga volela, žao mi je što više ne izlazi...kao ni još neki drugi, dobri, na
istu temu.
Sastojci:
- 1,2 kg keksa pettit beurre ( ima nekoliko proizvođača, malo se razlikuju po veličini, ako ostane malo keksa viška, poješće se)
- 5 žumanaca
- 5 kašika brašna, ni ravne ni pretrpane
- 5 kašika šećera,punih
- 1/2 l mleka-obavezno hladno
- 200 gr maslaca
- 200 gr šećera u prahu
- 1 rum šećer (ako ste u prilici da nabavite, ja imam zalihe iz Crne Gore...fantastična stvar)
- 100 gr čokolade za kuvanje
- pakovanje ili dva slatke pavlake za šlag ( ne biljne...već ove)
- čokoladne mrvice za ukrašavanje
Za natapanje keksa:
- 2 kašike ruma (ili još jedan rum šećer ako jedu deca)
- 2,5-3 dl mleka
Priprema:
U šerpici penasto umutite mikserom žumanca i 5 kašika
šećera, lagano dodajte kašiku po kašiku brašna. Sada postepeno dolivajte uz
mućenje hladno mleko. Stavite na ringlu i na tihoj vatri kuvajte uz stalno
mešanje dok se ne dobije gust krem, nalik pudingu.Dodajte čokoladu izlomljenu
na sitne kockice u vruću masu i mešajte dok se ne otopi i ujednači, pa sklonite
sa vatre i sasvim ohladite.
Umutite maslac i prah šećer u koji ste dodali rum
šećer.Ovu masu sjedinite sa potpuno ohlađenim kremom, i miksajte dok ne
dobijete potpuno glatku smesu.
U duboki tanjir sipajte mleko i rum. Umačite u to
kratko keks i ređajte na pogodnu tacnu. Ja sam stavljala 4 keksa po širini i 5
po dužini tacne . Nafilujete, pa sledeći red keksa i tako dok ima. Pre služenja
mora da odstoji par sati u frižideru. Idealno preko noći. Odozgo ukrasite
umućenom slatkom pavlakom i čokoladnim mrvicama, najbolje pre serviranja.
Uh,Eto natera me sad da odem da kupim keks.Jeste baš savršena!
ReplyDeleteSuper izgledqa. Ni ja nisam već godinama jela a ni radila takvu nekakvu tortu.
ReplyDeletePotpuno novi recept za poznatu keks totru.Jedva cekam da isprobam.
ReplyDeleteJavite utiske, što se mene tiče, savršena je...
Delete