Friday, September 12, 2014

Torta od čokolade i pomorandže


Još jedna naša rođendanska torta...Sočna i kremasta.

Sastojci:

Za kore:
  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika oštrog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 200 ml soka od pomorandže ( ceđen ili neki kvalitetniji, bez dodatog šećera)-u izvornom receptu je 400, ali moje kore jednostavno nisu "popile " više
Za fil 1:

2 smrznute narandže( prethodno oguljene)
10 kašika šećera ( pune)
100 ml soka od pomorandže
250 gr mlevenih oraha
200 gr čokolade

Za fil 2:

  • 16 žumanaca
  • 250 gr šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 kašike pšeničnog griza (pune)
  • 1 l mleka
  • 250 gr maslaca
Priprema:

Kore:

Umutite 4 belanca u čvrst šam. Postepeno dodajte  4 kašike šećera i mutite dok se ne rastopi. Dodajte 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 1/4 kesice praška za pecivo. Sada polako izmešajte špatulom, pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, blago premazan maslacem. Pecite na 180 C.
Ovo ponovite još tri puta.

Fil 1:

Smrznute pomorandže izrendajte, dodajte šećer i sok od pomorandže i kuvajte na umerenoj temperaturi 10-15 minuta. Dodajte izlomljenu čokoladu, umešati orahe, ostaviti da baci ključ i  skloniti sa ringle. Dobro ohladiti.

Fil 2:

U šerpu staviti 800 ml mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, brašno pudinge, a zatim sipati postepeno u ključalo mleko i pažljivo uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen maslac i sjediniti.
Pečene kore poprskati sokom od pomorandže.
Filovati redosledom -kora-četvrtina fila 2-četvrtina fila 1-druga kora i ponoviti još tri puta. Odozgo i okolo premazati filom 2, pa 1, pa ukrasiti čokoladnim mrvicama.

U izvornom receptu je redosled filovanja obrnut, prvo fil 1, pa 2. Meni se činilo da je fil 1 nešto ređi, te da je ovako bolje. Inače imala sam mali problem sa filom 1, verovatno zbog kraćeg ukuvavanja, pa je bio nešto ređi, što sam rešila kratkotrajnim stavljanjem u zamrzivač. No, na kraju je sve bilo uredu. Torta je puna fila, sočna i ukusna.



 

3 comments: