Saturday, January 13, 2018

Naopaka gibanica




Recept sa Majinog bloga Cooks and bakes


Sastojci:

500 gr kora (obične , heljdine, integralne)
80 gr brašna
1 kašičica soli
1 ravna  kašičica sode bikarbone
350-400 gr sira( feta ili drugi)
3 čaše kiselog mleka( oko 550 ml)
5 jaja
100 ml maslinovog ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 200C.
Pomešajte izdrobljen sir, kiselo mleko, jaja, ulje, pa dodajte brašno sa sodom  i solju. Dobro sjedinite. U ovu smesu ubacite sitnije iscepkane, zgužvane kore i to postepeno, malo po malo uz mešanje. Smesu ostavite 5 minuta da odstoji pa izlijte u vatrostalni ili emajlirani pleh.
Pecite oko 40 minuta, dok odozgo ne dobije zlatnu boju. Kada je gotovo pleh izvadite i pažljivo okrenite naopako pa položite na unapred pripremljene 4 obrnute šoljice za kafu, tako da svaka ivica pleha bude na 1 šoljici, kao da je isti naopako postavljen na 4 nožice. Neka tako odstoji bar 20 minuta, a zatim ga okrenite i kada se još malo prohladi secite. Ovim okretanjem sprečava se slepljivanje gibanice i omogućava se da sačuva sjajnu rupičastu teksturu.






1 comment: