Kako dođu hladni
dani, tako volim da se primaknem ognjištu...iliti šporetu.
Ide nekako toplina i
miris domaćeg peciva uz ovu belinu...Zatrupću čizmice da otresu sneg na pragu, zavire u toplu kuhinju rumeni obraščići, zgrabe po pogačicu, grickaju kao
mišići i greju prste uz šoljicu čaja...ćućore nešto i smeju se. Neke se slike
nikad ne zaboravljaju.
Sastojci:
- 5 dl mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kesice Dr Oetker suvog kvasca ( odnosno, prilagodite koičini brašna, zavisi od proizvođača)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1dl maslinovog ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- so, kašičica do dve-ravne
Za premazivanje:
- 300 gr duvan čvaraka ( najbolje su sa njima, ali mogu i drugi- onda ih sa maslacem malo sameljite u blenderu)
- 2 kašike aromatičnog maslaca ( ili običnog, ili masti)
- 1 jaje
Postupak:
Pomešati sve sastojke
i uz dodavanje mlake vode, mikserom sa nastavcima za testo umesiti meko, glatko
testo. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste oko 45 minuta.
Pomešati čvarke i
omekšali maslac.
Razvaljati oklagijom
testo na oko 0,5 cm debljine, prethodno površinu na kojoj radite posuti sa malo brašna, premazati čvarcima, pa preklopiti gornji deo
pravougaono razvaljanog testa do pola, i donji deo preklopiti na pola, preko
gornjeg. Ostaviti da narasta poklopljeno prijanjajućom folijom oko 15 minuta.
Kod Jafi se na isti način presavijaju zatim i leva i desna strana- budu
lisnatije.
Ponoviti isto, pa opet
ostaviti da narasta 15-ak minuta. Uključiti rernu na 200 C, staviti papir u
pleh.
Ponovo razvaljati
testo na oko 1 cm debljine i vaditi pogačice, ređati na pleh, ostaviti da odstoji još 10 minuta ,premazati
umućenim jajetom i peći da blago požute. Nemojte prepeći.
E, a sad, bilo bi
dobro da ih poslužite uz ajvar i kiseli kupus.
Da... aromatični maslac možete napraviti sami. Uz pomoć začina za aromatični puter koji možete naći ( naručiti) u " Spice up" prodavnici). Fantastična stvar. U sve se meša. Za bruskete, obične sendviče, da da notu pecivima, preko mesa...
Pravi zimski receptic, obozavamo pogacice sa cvarcima.:)))
ReplyDeleteKako lepo izgledaju, narasle i mekane.
ReplyDeleteMogla bi probati,nisam ih nikada pravila