Wednesday, January 20, 2016

Pogačice sa čvarcima (čvarkuše)




Kako dođu hladni dani, tako  volim da se primaknem ognjištu...iliti šporetu. 
Ide nekako toplina i miris domaćeg peciva uz ovu belinu...Zatrupću čizmice da otresu sneg na pragu, zavire u toplu kuhinju rumeni obraščići, zgrabe po pogačicu, grickaju kao mišići i greju prste uz šoljicu čaja...ćućore nešto i smeju se. Neke se slike nikad ne zaboravljaju.

Recept sam pronašla kod Jafi. Više puta pravljene, za svaku preporuku.


Sastojci:

  • 5 dl mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kesice Dr Oetker suvog kvasca ( odnosno, prilagodite koičini brašna, zavisi od proizvođača)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1dl maslinovog ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • so, kašičica do dve-ravne


Za premazivanje:

  • 300 gr duvan čvaraka ( najbolje su sa njima, ali mogu i drugi- onda ih sa maslacem malo sameljite u blenderu)
  • 2 kašike aromatičnog maslaca ( ili običnog, ili masti)
  • 1 jaje


Postupak:

Pomešati sve sastojke i uz dodavanje mlake vode, mikserom sa nastavcima za testo umesiti meko, glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste oko 45 minuta.
Pomešati čvarke i omekšali maslac.
Razvaljati oklagijom testo na oko 0,5 cm debljine, prethodno površinu na kojoj radite posuti sa malo brašna, premazati čvarcima, pa preklopiti gornji deo pravougaono razvaljanog testa do pola, i donji deo preklopiti na pola, preko gornjeg. Ostaviti da narasta poklopljeno prijanjajućom folijom oko 15 minuta. Kod Jafi se na isti način presavijaju zatim i leva i desna strana- budu lisnatije.
Ponoviti isto, pa opet ostaviti da narasta 15-ak minuta. Uključiti rernu na 200 C, staviti papir u pleh.

Ponovo razvaljati testo na oko 1 cm debljine i vaditi pogačice, ređati na pleh,  ostaviti da odstoji još 10 minuta ,premazati umućenim jajetom i peći da blago požute. Nemojte prepeći. 
E, a sad, bilo bi dobro da ih poslužite uz ajvar i kiseli kupus.
Da... aromatični maslac možete napraviti sami. Uz pomoć začina za aromatični puter koji možete naći ( naručiti) u " Spice up" prodavnici). Fantastična stvar. U sve se meša. Za bruskete, obične sendviče, da da notu pecivima, preko mesa...



2 comments:

  1. Pravi zimski receptic, obozavamo pogacice sa cvarcima.:)))

    ReplyDelete
  2. Kako lepo izgledaju, narasle i mekane.
    Mogla bi probati,nisam ih nikada pravila

    ReplyDelete