Tuesday, March 15, 2016

Krofne




Pržena testa pravim retko. Kao i sve ono što je na zlu glasu kao nezdravo. Doskora uglavnom uštipke i peksimete, one brze varijante.
Krofne su mi se uvek činile komplikovane, a imala sam i jedan tragičano okončani pokušaj da ih napravim, još kao srednjoškolka...Bože, koliko su tada masti popile! Još se sećam koliko su nejestive bile...ne znam gde je tada pošlo po zlu... I tako, nekako sam dugo zazirala da probam ponovo. Ali deca traže, a njima se ne odbija.
 Kakogod, ovo je jedan dobar recept, pa ako vam se jedu, izvolite!


Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 jaja
  • 1/2 l mlakog mleka
  • 1,5 dl mlake vode
  • 2 suva kvasca ( uglavnom prilagodi količini brašna)
  • 1 kašika ruma
  • 1,5 kašičice soli
  • 1,5 kašike šećera
  • rendana korica limuna ili narandže ( kupujem u DM -u, u kesicama)
  • mast za prženje
  • još malo brašna za razvaljati testo
  • džem 


Priprema:

Stavite u veću posudu brašno i so. Dodajte  narandžinu koricu, rum,jaja.
Suvi kvasac pustite da proradi u mlakoj vodi sa šećerom, pa uspite u brašno. Muteći mikserom postepeno dolivajte mlako mleko..
Ostavi tena toplom da se podigne. Premesite mikserom.Ostavite opet da se podigne.


Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi nešto deblje od 1 cm, pa modlom isecite krofne, ređajte na pobrašnjenu krpu, neka se malo podignu.


Pržite na jako zagrejanom ulju kratko, u dubokom ulju- manjoj šerpici, okrenite, ako se ne okrenu same. U  vrelu mast prvo ide ona strana koja je bila gore kad su se dizale.

Odložite na papitne ubruse da upiju višak masnoće. Poslastičarski špric napunite sa malo džema i ušpricajte pomalo.






10 comments:

  1. Odlicne krofne, kakve li ce tek biti drugi put, kad su prvi put ovako dobre ispale :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Divne krofne! Pravila sam ih par puta, ali treba dosta da se odlucim na taj veliki posao :)

    ReplyDelete
  4. Verujem sad kad si ih napravila d aćeš raditi to češće. A za prvi put fantastično su ti uspele!

    ReplyDelete
  5. Divno za svaku pohvalu,prvi put i odlično!Krofne su zahtevne za mešenje.Pozdrav!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Jeste, traze vreme, a njega uglavnom nemamo...

      Delete
  6. Sve sve, ali kad su krofne u pitanju svi zaboravimo pravila ishrane. Odlične su :)

    ReplyDelete