Sunday, September 25, 2016

Žito torta



Pa, mislim da je ova torta moj novi favorit. Kremasto fantastična, raskošna u svojoj jednostavnosti. Prava svečana torta za jednog đaka prvaka.Lepo je ponela bukvar i đački ranac.


Sastojci za dve kore –mute se i peku odvojeno:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • pola  praška za pecivo
  • 5 kašika mlevenih oraha


Za fil:

  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 1,5 l mleka
  • 500 gr maslaca
  • 400 gr mlevenih oraha
  • 20 kašika šećera u prahu
  • 1 ravna kašičica mlevenog muskatnog oraha
  • 1 limun


Priprema:

Za kore:
Uzmite 5 jaja sobne temperature i odvojite  žumanca od belanaca.Umutite žumanca, dodajte 5 kašika šećera, uz dalje mućenje dodajte 2,5 kašike mlevenih oraha, 2,5 kašike brašna koje smo pomešali sa ¼ kesice praška za pecivo. U ovo varjačom pažljivo umešajte umućena belanca.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, malo namastite papir maslacem i pecite kore u rerni prethodno zagrejanoj na 180 C. Koru prevrnite na krpu blago posutu kristal šećerom. Kad se prohladi presecite na dva dela. Ovako ispecite dve kore.
Za fil:
Skuvajte 4 pudinga u 1,5 l mleka i dobro ohladite.
Mikserom umutite omekšali maslac i 20 kašika prah šećera-srednje pune, dodajte 400 gr mlevenih oraha i mleveni muskatni oraščić. U ovo umešajte dobro ohlađen puding, pa izmiksajte u glatku masu i dobro ohladite pre filovanja.
Korice pre filovanja malo poprskajte sokom od 1 limuna, bogato nafilujte između kora , odozgo i sa strane, ukrasite po želji.

Torta treba da odstoji 24 sata pre služenja. 









1 comment:

  1. Djak moj prvak 😃...😘😘😘 Torta je fantasticna, zaista zasluzuje pocasno mesto...

    ReplyDelete