Ovaj
kolač je nešto potpuno penasto, nisam do sada pravila nista tako paperjaste,
krhke strukture. Jako zanimljivo.
Sastojci:
50 gr maslaca
250 gr krem sira (Ela ili sličan sir koji nije slan)
100 ml mleka
60 gr brašna
20 gr gustina
6 jaja
180 gr šećera
1 kašičica arome vanile( ili neke druge)
2 kašike kakaoa
Priprema:
U šerpici pomešajte
mleko, krem sir i maslac na laganoj vatri dok se sastojci ne istope i ujednače
u glatku masu. Ohladite.
Rernu uključite na
160 C , a žicu prebacite na donju trećinu. Okrugli kalup za torte 26 obložite
papirom za pečenje i premažite maslacem. Kalup spolja umotajte u tri sloja
alufolije da u njega ne može da uđe voda u kojij će se kuvati biskvit. Stavite
oko 2 litra vode da provri.
Razdvojite belanca i
žumanca i umutite čvrst šne. Dodajte šećer i mutite dok se ne rastopi.
U ohlađenu masu od
sira dodajte gustin, brašno, žumanca i aromu. Izmiksajte dobro. Sada, malo
pomalo, dodajte umućena belanca i sasvim lagano ih varjačom umešajte u smesu.
Smesu podelite na dva dela, pa u jedan dodajte prosejani kakao. Obavezno
prosejte, da vam ne ostane poneka grudvica kao meni.
Na sredinu
pripremljenog kalupa stavite tri kašike svetle smese, zatim spuštajući u centar
svetle smese koja se razliva, dodajte tri kašike tamne smese, pa opet svetle i
tako naizmenično dok ima i jedne i druge smese.
Kalup sa biskvitom
stavite u dublji veliki pleh...može od rerne, nalijte proključalu vodu i
prebacite u rernu da se kuva na pari oko 1 sat.
Pažljivo izvadite
kalup iz vode, sklonite foliju, odvojite stranice , odlepite papir i prebacite
pašljivo na tanjir da se sasvim ohladi. Moše se posuti prah šećerom i neskvikom.
Recept je odnekud sa interneta, nisam zapisala odakle…
Fino testo izgleda,kao sundjer ili kao da ima griza ili nesto...:) nisam nikad dodala sir u kolac,pitam se da li deluje isto kao jogurt i da li miris sira ostane...
ReplyDeleteNema griza, malo gustina.Sir se ne oseća, zato se koristi neki sasvim neutralan, neslan, bez mirisa...
ReplyDeleteLepo :)
ReplyDeleteOd svega ovog, meni najlepsa pozadina 😃
ReplyDeleteDa, to su te naše umetničke slike...rastemo u Milenu Barili...
DeleteJuhuu, draga.... jedno pisamce te ceka u inboxu.:)) p.s. moze jedno parcence ovog finog kolacica ako ga jos ima.:)))
ReplyDelete