Friday, November 4, 2016

Zebra kolač sa sirom


 Ovaj kolač je nešto potpuno penasto, nisam do sada pravila nista tako paperjaste, krhke strukture. Jako zanimljivo.


 Sastojci:

50 gr maslaca
250 gr krem sira (Ela ili sličan sir koji nije slan)
100 ml mleka
60 gr brašna
20 gr gustina
 6 jaja
180 gr šećera
1 kašičica arome vanile( ili neke druge)
2 kašike kakaoa


Priprema:

U šerpici pomešajte mleko, krem sir i maslac na laganoj vatri dok se sastojci ne istope i ujednače u glatku masu. Ohladite.

Rernu uključite na 160 C , a žicu prebacite na donju trećinu. Okrugli kalup za torte 26 obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Kalup spolja umotajte u tri sloja alufolije da u njega ne može da uđe voda u kojij će se kuvati biskvit. Stavite oko 2 litra vode da provri.

Razdvojite belanca i žumanca i umutite čvrst šne. Dodajte šećer i mutite dok se ne rastopi.

U ohlađenu masu od sira dodajte gustin, brašno, žumanca i aromu. Izmiksajte dobro. Sada, malo pomalo, dodajte umućena belanca i sasvim lagano ih varjačom umešajte u smesu. Smesu podelite na dva dela, pa u jedan dodajte prosejani kakao. Obavezno prosejte, da vam ne ostane poneka grudvica kao meni.

Na sredinu pripremljenog kalupa stavite tri kašike svetle smese, zatim spuštajući u centar svetle smese koja se razliva, dodajte tri kašike tamne smese, pa opet svetle i tako naizmenično dok ima i jedne i druge smese.

Kalup sa biskvitom stavite u dublji veliki pleh...može od rerne, nalijte proključalu vodu i prebacite u rernu da se kuva na pari oko 1 sat.

Pažljivo izvadite kalup iz vode, sklonite foliju, odvojite stranice , odlepite papir i prebacite pašljivo na tanjir da se sasvim ohladi. Moše se posuti prah šećerom i neskvikom. 

  

Recept je odnekud sa interneta, nisam zapisala odakle…









6 comments:

  1. Fino testo izgleda,kao sundjer ili kao da ima griza ili nesto...:) nisam nikad dodala sir u kolac,pitam se da li deluje isto kao jogurt i da li miris sira ostane...

    ReplyDelete
  2. Nema griza, malo gustina.Sir se ne oseća, zato se koristi neki sasvim neutralan, neslan, bez mirisa...

    ReplyDelete
  3. Od svega ovog, meni najlepsa pozadina 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to su te naše umetničke slike...rastemo u Milenu Barili...

      Delete
  4. Juhuu, draga.... jedno pisamce te ceka u inboxu.:)) p.s. moze jedno parcence ovog finog kolacica ako ga jos ima.:)))

    ReplyDelete