Ovaj recept sam pronašla na kanalu Ivana-šerpica, i
jako mi se dopao. Pravi se brzo i bez ikakvog napora, a hleb je neobično mek i
ukusan. Vremenom sam dodala i neke svoje modifikacije...
Sastojci:
350 gr brašna
300 ml mlake vode
1 suvi kvasac Dr Oetker
1-2 kašičice soli- po ukusu
1 kašičica šećera
0,5 dl maslinovog ulja
Opciono-kašika-dve ajvara, semenke i morska krupna so
za posipanje, napraviti hleb sa kombinacijom brašna-300 gr belo pšenično+50 gr
neko integralno, po ukusu
Priprema:
U mlakoj vodi rastvorite šećer i kvasac, dodajte
maslinovo ulje, posle par minuta dodajte
postepeno, uz mešanje varjačom brašno. Dobro ulupajte varjačom, ostavite pola
sata da naraste, pokriveno i na toplom. Posle pola sata dodajte so, ulupajte
još jednom kratko, preručite u pleh u kome ćete peći, obložen papirom i ponovo
ostavite da narasta. Uključite rernu da na 200 C, kada se zagreje stavite hleb
i pecite dok ne porumeni i naraste. Odmah po pečenju izvadite iz pleha i
ohladite na rešetci, bez umotavanja.
Od ove mere dobije se manja veknica, tako da odmah
možete uraditi duplu meru. Takođe, možete u desto dodati ajvar i posuti hleb
semenkama i morskom solju, tako dobijate ukusan i dekorativan hleb.
No comments:
Post a Comment