Saturday, August 12, 2017

Hleb koji se ne mesi



Ovaj recept sam pronašla na kanalu Ivana-šerpica, i jako mi se dopao. Pravi se brzo i bez ikakvog napora, a hleb je neobično mek i ukusan. Vremenom sam dodala i neke svoje modifikacije...

Sastojci:

350 gr brašna
300 ml mlake vode
1 suvi kvasac  Dr Oetker
1-2 kašičice soli- po ukusu
1 kašičica šećera
0,5 dl maslinovog ulja
Opciono-kašika-dve ajvara, semenke i morska krupna so za posipanje, napraviti hleb sa kombinacijom brašna-300 gr belo pšenično+50 gr neko integralno, po ukusu

Priprema:

U mlakoj vodi rastvorite šećer i kvasac, dodajte maslinovo ulje,  posle par minuta dodajte postepeno, uz mešanje varjačom brašno. Dobro ulupajte varjačom, ostavite pola sata da naraste, pokriveno i na toplom. Posle pola sata dodajte so, ulupajte još jednom kratko, preručite u pleh u kome ćete peći, obložen papirom i ponovo ostavite da narasta. Uključite rernu da na 200 C, kada se zagreje stavite hleb i pecite dok ne porumeni i naraste. Odmah po pečenju izvadite iz pleha i ohladite na rešetci, bez umotavanja.

Od ove mere dobije se manja veknica, tako da odmah možete uraditi duplu meru. Takođe, možete u desto dodati ajvar i posuti hleb semenkama i morskom solju, tako dobijate ukusan i dekorativan hleb.





No comments:

Post a Comment