Tuesday, January 7, 2020

Poparena torta



 Recept je sa bloga „ Moje grne”. Jako ukusna, brza i jednostavna tortica. Toliko jednostavna da je možete raditi sa decom, i to tako da bez problema veći deo naprave ona.


Sastojci:

Kora

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica vanillin šećera

Preliv za koru

½ l mleka
200 gr šećera i jedan rum šećer ili aroma ruma
150 gr maslaca
150 gr mlevenih oraha
60 gr čokolade za kuvanje

Za ukrašavanje 1 kesica šlaga i mrvice u boji.

Priprema:

Umutiti  koru tako što se prvo umute belanca sa šećerom i vanilinom, dodaju žumanca ,a zatim lagano i brašno. Ispeći na u plehu obloženom pek papirom,  na 180 -200 C, ohladiti i izdrobiti što sitnije.
Za preliv prokuvati mleko i šećer da se istopi. Skloniti sa vatre, dodati odmah čokoladu, maslac i orahe i mežati dok se ne istopi i sjedini.
Izdrobljeni patišpanj preliti vrućim prelivom i dobro izmešati. Ako se čini baš retko, možete dodati šaku, dve mlevene plazme ili sličnog mlevenog keksa.
Obruč za tortu, dimenzija 22 cm, ili sličnu posudu obložiti sa par slojeva providne prijanjajuće folije, sipati smesu i ostaviti na hladnom da se natapa, najbolje preko noći. Sutradan okrenuti na tanjir za posluživanje, skinuti foliju i ukrasiti šlagom i mrvicama.









Sretna Vam Nova 2020. godina!

No comments:

Post a Comment