Friday, January 10, 2020

Štrudla sa filom od oraha



Ovo je bio naš slatkiš za Božić. Aromatična štrudla sa šmekom starih vremena. Odlična za dečju užinu.


Sastojci:

400 gr mekog brašna
1 suvi kvasac
125 ml mlakog mleka
80 gr šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 gr maslaca
2 žumanca

Fil:

250 gr mlevenih oraha
4 belanceta
150 gr šećera
malo soli
rendana korica 1 limuna

Premaz:

1 žumance
2 kašike mleka

Priprema:

U posudu staviti brašno, šećer, vanilin šećer  i suvi kvasac, dodati mlako mleko u kome je rastopljen maslac (ne sme biti vruće već mlako!), malo soli i žumanca.Zamesiti mikserom sa nastavcima za testo i još neko vreme mesiti rukom na silikonskoj podlozi, da testo bude tvrđe i kompaktno. Ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom oko 1,5 sata da se udvostruči.
U međuvremenu napraviti fil tako što se umuti belance u šam, u jednoj posudi se pomešaju orasi, šećer, limunova korica i malo soli, pa se lagano u masu umešaju umućena belanca. Odloži se u frižider dok testo ne bude gotovo.
Naraslo testo se razvije u pravougaonik debljine oko 3 mm, filom se premaže, urola i stavi u pravougaonu modlu za hleb obloženu pek papirom. Ostavi se još pola sata da naraste a u međuvremenu se rerna zagreje na 180 C. Peče se 15-ak minuta, zatim se premaže pripremljenim premazom i vrati da se dopeče koliko je potrebno, da fino naraste i požuti, 20 minuta ili više, zavisno od rerne.
Prohlađeno posuti prah šećerom.





1 comment:

  1. A sto si je dobro uvila, nikada strudle nisam spremala, kad vidim ovu tvoju moracu probati...

    ReplyDelete