Monday, November 25, 2013

Turski hleb



Čim pročitah turski...znala sam da ću praviti. Mnogo volim njihovu kuhinju, to vam je već jasno.
Sjajan hleb. Ili somuni, lepinjice, kako god biste ih nazvali. Meki su, ukusni i ne suše se ni posle dva-tri dana, iako samo pokriveni krpom. Ne propustite.

Sastojci:
  • 1500 gr mekog brašna
  • 5 šolja od po 200 ml tople vode
  • 2 ravne kašičice šećera
  • 3 ravne kašičice soli
  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 3 kesice suvog kvasca Dr Oetker (za datu količinu brašna)
Postupak:

U posudi u kojoj ćete praviti testo pomešajte suvi kvasac, šećer i 2 šolje tople vode, i ostavite da nadođe oko 10 minuta.


Dodajte so, maslinovo ulje i trećinu količine brašna. Mutite mikserom sa nastavcima za testo. Kada se sjedini, postepeno dodajte ostatak brašna i tople vode uz miksanje, pa miksajte  još oko 10 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Biće jako mekano, i to je uredu.


Premažite testo blago sa uljem, pokrijte posudu i ostavite da nadolazi oko pola sata. Premesite mikserom. Ostavite da nadolazi još oko 20 minuta.


Premesite ponovo mikserom. Istresite testo na pobrašnjenu podlogu, podelite ga na  6 delova, i rastanjite svaki u ovalni oblik. Veknice će biti tanke. Stavite u pleh sa papirom za pečenje. Zarežite nožem na tri mesta ukoso i nakvasite ruke vodom, pa pređite preko veknica. Neka narastaju  još oko pola sata, taman koliko treba da se rerna zagreje na 190 C.


Pecite oko 30 minuta. Pečene umotajte u krpu.




5 comments:

  1. Ja sam kao ti... Cim u nazivu pise 'turski' odmah obracam paznju na recept. :) Obozavam njihovu kuhinju! Divni hlebcici...

    ReplyDelete
  2. Mirjana, kad nam to tako napišeš, kako da propustimo! :) Stalno sebi obećavam da prestajem sa miješenjem peciva i hljebova od bijelog brašna, ali samo u poslednjih mjesec-dva ste objavile (domaće blogerke :)) toliko hljebova i peciva da hoću da poludim! ;)
    I ja obožavam tursku hranu i ne propuštam recepte!
    Divni su! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, može ponekad i to belo brašno, samo treba biti umeren...tako ja sebe tešim...

      Delete
  3. Pada sneg, stize zima i lepa zimska okupljanja u domovima prijatelja :)... Zamisljam ih sa domacim kobasicama, ajvarom i naravno onim dobrim sirom iz mog kraja... Fenomenalno :)

    ReplyDelete