Čim pročitah turski...znala sam da ću praviti. Mnogo volim
njihovu kuhinju, to vam je već jasno.
Sjajan hleb. Ili somuni, lepinjice, kako
god biste ih nazvali. Meki su, ukusni i ne suše se ni posle dva-tri dana, iako
samo pokriveni krpom. Ne propustite.
Sastojci:
- 1500 gr mekog brašna
- 5 šolja od po 200 ml tople vode
- 2 ravne kašičice šećera
- 3 ravne kašičice soli
- 8 kašika maslinovog ulja
- 3 kesice suvog kvasca Dr Oetker (za datu količinu brašna)
Postupak:
U posudi u kojoj ćete praviti testo pomešajte suvi
kvasac, šećer i 2 šolje tople vode, i ostavite da nadođe oko 10 minuta.
Dodajte so, maslinovo ulje i trećinu količine brašna. Mutite
mikserom sa nastavcima za testo. Kada se sjedini, postepeno dodajte ostatak
brašna i tople vode uz miksanje, pa miksajte još oko 10 minuta, dok testo ne postane
glatko i elastično. Biće jako mekano, i to je uredu.
Premažite testo blago sa uljem, pokrijte posudu i
ostavite da nadolazi oko pola sata. Premesite mikserom. Ostavite da nadolazi
još oko 20 minuta.
Premesite ponovo mikserom. Istresite testo na pobrašnjenu podlogu,
podelite ga na 6 delova, i rastanjite svaki u ovalni oblik. Veknice će
biti tanke. Stavite u pleh sa papirom za pečenje. Zarežite nožem na tri mesta
ukoso i nakvasite ruke vodom, pa pređite preko veknica. Neka narastaju još oko pola sata, taman koliko treba da se
rerna zagreje na 190 C.
Pecite oko 30 minuta. Pečene umotajte u krpu.
Ja sam kao ti... Cim u nazivu pise 'turski' odmah obracam paznju na recept. :) Obozavam njihovu kuhinju! Divni hlebcici...
ReplyDeleteMirjana, kad nam to tako napišeš, kako da propustimo! :) Stalno sebi obećavam da prestajem sa miješenjem peciva i hljebova od bijelog brašna, ali samo u poslednjih mjesec-dva ste objavile (domaće blogerke :)) toliko hljebova i peciva da hoću da poludim! ;)
ReplyDeleteI ja obožavam tursku hranu i ne propuštam recepte!
Divni su! <3
Ma, može ponekad i to belo brašno, samo treba biti umeren...tako ja sebe tešim...
DeletePada sneg, stize zima i lepa zimska okupljanja u domovima prijatelja :)... Zamisljam ih sa domacim kobasicama, ajvarom i naravno onim dobrim sirom iz mog kraja... Fenomenalno :)
ReplyDeleteEee,zamišljam i ja, baš tako....
Delete