Sastojci:
- 300 gr pire krompira ( koji preostane od ručka...može i onaj iz kesice- ako baš mora)
- 150-200 gr starijeg sira
- 2 jaja ( srednje veličine)
- 1 suvi kvasac (ili 10 gr svežeg)
- 1 dl tople vode
- 0,5 do 1 ravna kašičica soli- zavisno od slanoće sira
- 1 ravna kašičica šećera
- 1 kiselo mleko (1,8-2 dl)
- 1,5 dl maslinovog ulja ( može i suncokretovo)
- susamova so ili susam za posipanje
- 400-450 gr mekog brašna
Postupak:
Jaja i kiselo mleko izvadite malo ranije iz frižidera, da budu
sobne temperature.
U 1 dl tople vode razmutite kvasac sa šećerom, da „proradi“. U
to dodajte ulje, kiselo mleko,jedno jaje i 1 belance, pire i izdrobljeni sir.
Žicom zamesite testo dddajući postepeno brašno. Testo treba da
bude vrlo meko, skoro žitko, da lako u većim komadima otpada sa varjače.
Neka odstoji pokriveno pola sata.
Podmazati tepsiju sa malo masti ili maslaca i posuti brašnom.
U tepsiju kašikom stavljati testo u gomilice sa malo razmaka između. Posuti
susamom i ostaviti pokriveno da raste još pola sata. Premazati žumancetom.
Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 C i peći dok ne
potamni, oko 40 minuta, zavisno od
šporeta.
Ovo pecivo je sunđerasto, i mekano i sledećeg dana, hladno je
čak i lepše.
Bas je dobra, testo izgleda tako fino i mekano, momentalno sam ogladnila.:)))
ReplyDeleteMmm, ovo izgleda supeer, bas, bas mi se svidja, moram probati.
ReplyDeleteFotke su super
Hvala Mima!
DeleteSjajno, uvek bacim ostatak pirea posle rucka, a to nerado cinim, sad ga imam gde utrorsiti ))))....
ReplyDeleteI meni se zato dopalo....
Delete