Monday, December 2, 2013

Kisela pita sa pire krompirom



Sastojci:
  • 300 gr pire krompira ( koji  preostane od ručka...može i  onaj iz kesice- ako baš mora)
  • 150-200 gr starijeg sira
  • 2 jaja ( srednje veličine)
  • 1 suvi kvasac  (ili 10 gr svežeg)
  • 1 dl tople vode
  • 0,5 do 1 ravna kašičica soli- zavisno od slanoće sira
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 1 kiselo mleko (1,8-2 dl)
  • 1,5 dl maslinovog ulja ( može i suncokretovo)
  • susamova so  ili susam za posipanje
  • 400-450 gr mekog brašna
Postupak:
Jaja i kiselo mleko izvadite malo ranije iz frižidera, da budu sobne temperature.
U 1 dl tople vode razmutite kvasac sa šećerom, da „proradi“. U to dodajte ulje, kiselo mleko,jedno jaje i 1 belance, pire i izdrobljeni sir.
Žicom zamesite testo dddajući postepeno brašno. Testo treba da bude vrlo meko, skoro žitko, da lako u većim komadima otpada sa varjače.
Neka odstoji pokriveno pola sata.
Podmazati tepsiju sa malo masti ili maslaca i posuti brašnom. U tepsiju kašikom stavljati testo u gomilice sa malo razmaka između. Posuti susamom i ostaviti pokriveno da raste još pola sata. Premazati žumancetom.


Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 C i peći dok ne potamni, oko 40 minuta, zavisno od šporeta.
Ovo pecivo je sunđerasto, i mekano i sledećeg dana, hladno je čak i lepše.

 
 

5 comments:

  1. Bas je dobra, testo izgleda tako fino i mekano, momentalno sam ogladnila.:)))

    ReplyDelete
  2. Mmm, ovo izgleda supeer, bas, bas mi se svidja, moram probati.
    Fotke su super

    ReplyDelete
  3. Sjajno, uvek bacim ostatak pirea posle rucka, a to nerado cinim, sad ga imam gde utrorsiti ))))....

    ReplyDelete