Nešto sasvim jednostavno. Malo neobičan način pečenja,
mada pretpostavljam da je u tome tajna. Definitivno jedan od najboljih hlebova
koje sam probala. Recept je Danin.
Sastojci:
- 500 gr mekog brašna
- 200 gr integralnog heljdinog brašna
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 4-5 kašika semenki ( mešavina lana, suncokreta i bundeve)
- 1 kesica suvog kvasca ( preporučujem Dr Oetker)
- 6 dl mlake vode
Priprema:
U posudu stavite brašna, šećer, suvi kvasac i semenke.
Dobro izmešajte. Nalijte postepeno, mešajući varjačom,mlaku vodu. Dobro
izmešajte varjačom da se masa sasvim sjedini. Biće jako meka i lepljiva.
Pokrijte i ostavite na toplom da naraste
oko pola sata. Zatim otvorite, dodajte so, ponovo dobro izmešajte i poklopite.
U vatrostalnu posudu koja ima poklopac stavite papir
za pečenje, poklopite i stavite u hladnu rernu, uključite na 200 C i ostavite
da se rerna ugreje do te temperature. Pažljivo izvadite posudu, otklopite,
uspite naraslo testo, pa vratite poklopac. Vratite posudu u toplu rernu i
pecite 40 do 45 minuta.
Čim je gotovo izvadite iz posude na rešetku da se
ohladi, ne pokrivajte krpama.
Hleb ima rustičnu koricu, unutra je mek, elastičan i
sa dovoljno vlage. Sutradan je nepromenjen.
Umesto heljde, možete ubaciti bilo koje drugo
integralno brašno...ražano, ječmeno, kukuruzno, speltu....
I zvuci i izgleda odlicno; heljdu bas volim!
ReplyDeleteNajbolji hleb ikada
ReplyDelete