Tuesday, May 19, 2015

Paprikaš




Stari, dobri paprikaš. Zvuči mi kao ona rečenica: "Svuda pođi, kući dođi." Kada mi dosade novotarije, vratim se klasicima u kulinarstvu. I da, deca ga uvek  slatko jedu.


Sastojci:

  • oko pola kile krompira ( ja volim beli...)
  • 2-3 veće šargarepe
  • glavica luka-srednja ( može i praziluk-manji)
  • 2 pileća bataka sa karabatakom ( ne preporučujem file-bude suvo)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • na vrh noža kajenskog bibera ( ako ne jedu deca, slobodno više...ako volite ljutkasto)
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • 1 puna kašika koncentrata paradajeza
  • malo peršunovog lista ( nisam imala)
  • so
  • vode oko 1,5- 2 l
  • 2 kašike gustina i malo vode za zgušnjavanje


Priprema:

U dubljoj šerpi na maslinovom ulju prodinstajte luk. Dodajte meso i prodinstajte sa svih strana. Dodajte šargarepu sečenu na kolutove i koncentrat paradajeza i nastavite dinstanje na laganoj vatri. Dodajte krompir seckan na kockice, a zatim i so, alevu papriku i ostale začine. Dobro izmešajte. 
Nalijte vodu, poklopite uz sasvim malo oduška i ostavite da kuva na tišoj vatri oko 1 sat. Izvadite meso, očistite od kosti, malo ga isitnite i vratite u paprikaš. 
Pred kraj u malo vode razmutite gustin i ulijte u paprikaš, a onda možete malo izgnječiti deo krompira viljuškom, da dobije na gustini. Neka kuva još desetak minuta posle dodavanja gustina. na kraju stavite peršun i sklonite sa vatre.

Dobro ide uz kupus salatu. 
Mere su okvirne, stavite sastojke koliko imate i kako volite. i gustinu prilagodite svom ukusu.


1 comment:

  1. Neke stavri su nepravazidjene i uvek ih rado jedemo, kao ovaj paprkaš!

    ReplyDelete