Stari, dobri
paprikaš. Zvuči mi kao ona rečenica: "Svuda pođi, kući dođi." Kada mi
dosade novotarije, vratim se klasicima u kulinarstvu. I da, deca ga uvek slatko jedu.
Sastojci:
- oko pola kile krompira ( ja volim beli...)
- 2-3 veće šargarepe
- glavica luka-srednja ( može i praziluk-manji)
- 2 pileća bataka sa karabatakom ( ne preporučujem file-bude suvo)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- na vrh noža kajenskog bibera ( ako ne jedu deca, slobodno više...ako volite ljutkasto)
- pola kašičice belog luka u prahu
- 1 puna kašika koncentrata paradajeza
- malo peršunovog lista ( nisam imala)
- so
- vode oko 1,5- 2 l
- 2 kašike gustina i malo vode za zgušnjavanje
Priprema:
U dubljoj šerpi na maslinovom ulju prodinstajte luk.
Dodajte meso i prodinstajte sa svih strana. Dodajte šargarepu sečenu na
kolutove i koncentrat paradajeza i nastavite dinstanje na laganoj vatri. Dodajte
krompir seckan na kockice, a zatim i so, alevu papriku i ostale začine. Dobro
izmešajte.
Nalijte vodu, poklopite uz sasvim malo oduška i ostavite da kuva na
tišoj vatri oko 1 sat. Izvadite meso, očistite od kosti, malo ga isitnite i vratite u paprikaš.
Pred kraj u malo vode razmutite gustin i ulijte u
paprikaš, a onda možete malo izgnječiti deo krompira viljuškom, da dobije na
gustini. Neka kuva još desetak minuta posle dodavanja gustina. na kraju stavite
peršun i sklonite sa vatre.
Dobro ide uz kupus salatu.
Mere su okvirne, stavite sastojke koliko imate i kako volite. i gustinu prilagodite svom ukusu.
Neke stavri su nepravazidjene i uvek ih rado jedemo, kao ovaj paprkaš!
ReplyDelete