Ovom receptu me
privukla heljda. Jelo sam spremila gusto,
i potpuno mi liči na đuveč, samo što je umesto pirinča heljda.
Sastojci ( u mojoj
verziji):
- 300-350 gr junećeg mesa od vrata
- 2-3 kašike maslinovog ulja (od komine)
- 1 velika šargarepa
- 2 male glavice crnog luka
- 2-3 čena belog luka (ja sam stavila nepunu kašičicu onog u prahu)
- 2 mala krompira
- 1 puna kašika koncentrata paradajeza
- 60-70 gr heljde u zrnu
- 2 lista lovora
- kašičica garam masale (naravno, ne mora ako nemate)
- so
- oko 6-7 dl vode
Priprema:
Meso iseći na kockice
i pržiti na ulju desetak minuta. Dodati seckan crni luk, šargarepu na kolutove,
još malo pržiti, dodati beli luk, so, 5 dl vode , pa kuvati na tzihoj vatri
poklopljeno dok meso ne omekša, oko sat vremena.
Dodati krompir sečen
na kocke, heljdu ( dobro opranu i oceđenu od vode), koncentrat paradajeza, po
potrebi još malo soli, lovor, garam masalu, i po potrebi još malo tople vode.
Kuvati još oko pola
sata da se krompir i heljda skuvaju i jelo zgusne.
Divno izgleda.
ReplyDelete