Thursday, May 7, 2015

Đuveč sa heljdom




Ovom receptu me privukla heljda. Jelo sam  spremila gusto, i potpuno mi liči na đuveč, samo što je umesto pirinča heljda.
Recept je inače Danin, ima na njenom blogu raznih finih stvari...

Sastojci ( u mojoj verziji):

  • 300-350 gr junećeg mesa od vrata
  • 2-3 kašike maslinovog ulja (od komine)
  • 1 velika šargarepa
  • 2 male glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka (ja sam stavila nepunu kašičicu onog u prahu)
  • 2 mala krompira
  • 1 puna kašika koncentrata paradajeza
  • 60-70 gr heljde u zrnu
  • 2 lista lovora
  • kašičica garam masale (naravno, ne mora ako nemate)
  • so
  • oko 6-7  dl  vode


Priprema:

Meso iseći na kockice i pržiti na ulju desetak minuta. Dodati seckan crni luk, šargarepu na kolutove, još malo pržiti, dodati beli luk, so, 5 dl vode , pa kuvati na tzihoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, oko sat vremena.
Dodati krompir sečen na kocke, heljdu ( dobro opranu i oceđenu od vode), koncentrat paradajeza, po potrebi još malo soli, lovor, garam masalu, i po potrebi još malo tople vode.
Kuvati još oko pola sata da se krompir i heljda skuvaju i jelo zgusne.





1 comment: