Sastojci:
- 2 kg očišćenih kajsija
- 1200 gr šećera (600 gr na 1 kg voća)
- sok jednog limuna
Priprema:
Kajsije operite, očistite sve nagnječene delove,
prepolovite. U dublju šerpu stavljajte naizmenično kajsije i šećer, pokrijte
čistom krpom i ostavite da odstoji 3-4
sata ili preko noći.
Štapnim mikserom usitnite kajsije.( ovo nije
obavezno). Dodajte sok od limuna.
Stavite na jaku
vatru i mešajte varjačom, u početku povremeno, zatim skoro neprestano. Moje
ringle imaju podeoke od 1 do 9. U početku sam kuvala na 8, zatim na 7. Na ovu
količinu od stavljanja šerpe na ringlu, kuvanje je trajalo 1 sat. Od kada je
masa počela da ključa oko 45 minuta.
Imajte na umu da je topao džem dosta redak, po
hlađenju se zgusne. Nemojte prekuvati. Jača vatra i kraće vreme kuvanja, uz
manje količine omogućavaju da se sačuva divna svetlonarandžasta boja ove
poslastice.
U poslednjih pola sata oprane tegle ubacite u rernu i
uključite je na 100 C, da se sterilišu. Poklopce obrišite alkoholom.
Kada je
gotovo napunite tegle, zatim na kratko 10-ak minuta vratite u rernu.
Izvadite i
zatvorite. umotajte tegle u ćebe i ostavite oko 24 sata da se polako ohlade.
Prethodno ih možete okrenuti naopako i ostaviti tako pet minuta.
Najveća dilema kod domaćih džemova mi je uvek količina
šećera. Gledam da ga nije više nego što mora, obzirom da nema konzervansa.
Kakva su vaša iskustva?
Sledeće nedelje krećem sa ovim dzemom...vreme je...završismo krečenje, sada treba misliti na zimu.... Odlična boja mama :)
ReplyDeleteNaš omiljeni džem! :)
ReplyDeleteMmmm, divna boja
ReplyDelete