Često se setim svog detinjstva,i kako roditelje
sustižu godine,sve češće se setim kako su dobri roditelji bili.I još uvek jesu.
Kako neprocenjivu vrednost ima ta,samo roditeljska,sposobnost
da pogode kada ti treba oslonac, i da na te na milion načina podrže i kažu “volim te”.
”Imaš li vremena da skuvaš išta?”...i,naravno,za čas mamina crvena šerpa na tufne putuje u torbi sa
mojim sedokosim tatom autobusom...da je preuzmem u pola četiri, po izlasku sa posla,
jer odmah jurim dalje.Dete, čak i kad je u mojim,ozbiljnim godinama,mora dobro
da jede.O unučićima da ne pričamo.
Na more se ne kreće bez maminih kiflica i pite.Ima
nečeg suštinski važnog u rečenici moje Jelke,koja živi u dalekoj Americi :”Blago
tebi, ima ko da ti napravi kiflice kad krećeš na put…”Sve velike stvari su
sasvim jednostavne.Liče na sitnice.
Ovu je pitu,dok sam bila dete,često pravila
moja majka,Makedonka.A na nju me je podsetio jedan duhoviti otac.I put na more.
Preko Makedonije. Krv nije voda. Izvolite.
Sastojci:
- 350 gr brašna
- 30 gr maslaca
- 30 gr masti
- 1 kašika ulja
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- 200 gr tvrdog sira
- 2 dl mlake vode
- susam i curekot za posipanje
Postupak:
U 2 dl mlake vode stavite šećer i kvasac da nadodje,
dodajte jaje, ulje, brašno i so,umesite
i ostavite 20 min da nadodje.
Istopite maslac i mast i izmrvite sir.Testo podelite u
6 loptica, lopticu razvaljajte u tanku koricu otprilike oblika posude za
pečenje, stavite u podmazanu posudu,premažite koricu masnoćom, pospite
izmrvljenim sirom. I tako sa svim koricama.Poslednju premažite masnoćom i
pospite susamom i curekotom.Nepečenu pitu pažljivo isecite na kocke. Ostavite
da odstoji na toplom oko 40 minuta, pecite u rerni zagrejanoj na 200 C dok ne
požuti.
Divna priča, kako su mame slične u brizi za nas, A od toga se stavraju ovakva lepa sećanja i recepti
ReplyDeleteDa,bas tako....
ReplyDeleteDivan uvod i receptic, a pita mami sve uzdahe.:)))
ReplyDeleteHvala, hvala puno!
Delete