Ovu predivnu tortu
možete praviti i sa jagodama....
Sastojci za 1 koru-treba
ispeći dve:
5 jaja
5 kašika šećera
6 kašika mevenih
oraha
1 kašika oštrog
brašna
50 gr rendane crne
čokolade
Fil od malina:
500 gr svežih ili
smrznutih malina
300 gr šećera
2 dl vode
2 kesice pudinga od
malina
malo vode da se
razmuti puding
Žuti fil:
600 ml mleka
10 žumanaca
150 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
2 kesice burbon
vanile
250 gr maslaca
Čokoladni preliv:
200 gr crne čokolade
70 gr maslaca
3 kašike ulja
Čokoladni šlag:
200 ml slatke
pavlake( ne biljne!)
50 ml mleka
200 gr crne čokolade
Ja sam u ovoj torti
odozgo stavila običan šlag, zbog ukrašavanja- da ne bude zabune...
Priprema:
U kalupu 22x35 ispeći
dve kore.
5 belanaca umutite u
šam sa 5 kašika šećera,pažljivo umešajte kašiku brašna i 6 kašika mlevenih
oraha, te rendanu čokoladu.pleh obložiti pek papirom i pažljivo ispeći na 180
C.
Fil od malina
napravite tako što ušpinujete 300 gr šećera i 2 dl vode, blago,pa dodajte
maline. Kada se raspadnu, dodajte puding od jagode, prethodno razmućen u malo
vode. Kuvajte na tišoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, ali ne previše.
Žuti fil- umutite 10
žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150 gr, sve to razmutite sa malo mleka od
onih 600 ml, dodajte 3 kašike gustina, srednje pune,i 2 kašike brašna-prosejanog. Ovo skuvajte u onom
ostatku od 600 ml mleka u koji ste dodali ostatak od 150 gr šećer.Stalno
mešajte žicom da se ne stvore grudvice. Na kraju u vruć fil dodajte burbon
vanilu. Kada se fil sasvim ohladi umiksajte omekšali maslac, ostavite da se
ohladi.
Čokoladni premaz-200
gr čokolade rastopiti sa 70 gr maslaca, dodati tri kašike ulja. Dobro izmešati
i ostaviti da se prohladi.
Čokoladni šlag-Crnu
čokoladu izlomite na sitne kockice i stavite u posudu za mućenje. U posebnoj
posudi zagrejte slatku pavlaku i mleko da proključaju, pa prelijte preko
čokolade i mešajte dok se ne rastopi.Prohladiti pa staviti u frižider na par
sati dok se dobro ne ohladi i stegne.
Način filovanja:
Kora-pola fila od
maline-pola žutog fila-čokoladni premaz-kora-pola fila od maline-pola šutog
fila-čokoladni šlag ( kod mene običan)
No comments:
Post a Comment