Friday, January 8, 2021

Božićna suva pita od oraha



Sastojci:

 

500 gr tankih kora za pitu

300 gr mlevenih oraha

220 gr šećera

oko70 ml ulja

 

Za preliv:

 

200 gr šećera

2 supene kašike meda

250 ml vode

1 manji limun sečen na kolutove

 

Priprema:

 Pomešati mlevene orahe i šećer. Iseći kore na veličinu posude u kojoj ćete peći (skratiti dužinu po potrebi, ili iseći kružne).Posudu premazati uljem, staviti koru, malo nauljiti, staviti drugu koru pa i nju nauljiti, staviti treću koru, i nju nauljiti a zatim posuti sa oko 4-5 kašika fila. Prilagodite količinu fila koju stavljate broju kora, tako da imate dovoljno i ravnomerno.Tako nastaviti dok ima kora. Završava se sa tri kore bez fila od oraha i šećera, svaka kora se naulji. Zatim veoma oštrim nožem iseći pitu na željeni način. Rernu zagrejati na 180 C i pokriveno alu-folijom peći oko pola sata, zatim skinuti foliju i ostaviti da blago požuti. Izvaditi iz rerne, pa napraviti preliv.

U šerpici karmelizovati 150 gr šećera zagrevanjem na umerenoj vatri. Voditi računa da ne pregori, već da samo dobije zlatno žutu boju. Postepeno dodavati vodu i mešati dok se karamel ne  istopi, pa dodati ostatak šećera , med i kolutove limuna i kuvati na tihoj vatri još par minuta.

Preliti vrućim šerbetom pitu, prethodno preko nje rasporediti kolutove limuna, prekriti alu-folijom i ostaviti preko noći.

IZVOR

Ja u kuhinji



 

1 comment: