Sunday, January 10, 2021

Puž pogača

 


Sa bloga Jekin kapric...

Sastojci:

Za testo

1 kg brašna ( sve belo, ili npr. 150-200 gr integralno, ostatak belo)

pola  kesice praška za pecivo

1 suvi kvasac

2 dl mleka

2 dl jogurta

2 dl vode

1 dl ulja

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

Za premaz:

150 gr maslaca

200 gr krem sira (Sirko, ABC ili sličan)

1 kašičica soli

Za odozgo:

žumance, 2-3 kašike ulja, susam, curekot

Priprema:

Prosejati brašno, pomešati sa praškom za pecivo i suvim kvascem, te šećerom i solju. Smlačiti mleko, dodati u njega jogurt, ulje, vodusve sobne temperature. Postepeno dodavati u brašno i mesiti mikserom sa nastavcima za testo. Umešeno testo poklopiti i ostaviti na toplom 40-45 minuta da nadođe.

Razvući testo u pravougaonik, prst debljine, npr 60x40 cm. Pomešati sve sastojke za premaz, pa četkicom premazati testo. Iseći testo na trake iste širine, npr  na 7-8 traka. U tepsiju prečnika oko 30 cm staviti papir za pečenje. Prvu traku umotati u puž i staviti u centar tepsije. Ostale trake lagano obmotavati oko tog centralnog puža u krug, sa nafilovanom stranom unutra, ka centru, lepeći ih jednu za drugu bez pritiskanja. Premazati žumancetom sa malo ulja i posuti semenkama.

Peći na 200 C dok ne porumeni.




2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete