Pravljena još u avgustu, za 8.rodjendan. Preporučujem kokosoljupcima.
Sastojci:
Za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
2 žumanca
100 gr mlevenih pečenih lešnika
4 kašike brašna
½ kesice praška za pecivo
Za fil I:
8 žumanaca
200 gr šećera
2 pudinga ukus karamel
5 dl mleka
100 gr mleka u prahu
250 gr maslaca
100 gr kokosa
Za fil II i dekoraciju:
150 gr šlaga
2 dl kisele vode
100 gr kokosa
Priprema:
Kore:
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje
šećera, mutiti dok se šećer ne rastopi. Postepeno dodati žumanca. Lagano
varjačom umešati mlevene lešnike i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pecite
na 180 C oko 20 minuta. Možete ispeći 1 koru, pa je preseći na dva dela, ili
sastojke podeliti na dva dela i ispeći
dve kore. Koristila sam kalup 26.
Fil I:
Umutiti žumanca sa 100 gr šećera i skuvati na pari, pa
ostaviti da se ohladi.
Ostatak šećera staviti u šerpicu sa debelim dnom i
zagrevati na tihoj vatri dok se ne rastopi u karamel. Ne mešati dok se sav
šećer ne rastopi, samo protresati šerpicu. Ne sme pregoreti.
Na karamel sipati 4 dl mleka, mešajte povremeno dok se
karamel ne rastopi.
Prašak za puding rastvoriti u 1 dl mleka, umešati u
vrelo karamel mleko i skuvati puding. Ohladiti dobro, pa u to dodati maslac
koji ste prethodno umutili sa mlekom u prahu, pa sve izmiksati. Zatim dodati i
ohlađena na pari skuvana žumanca.Na kraju umešati kokos i sve lepo sjediniti.
Fil II:
Umutiti šlag sa kiselom vodom i umešati kokos.
Koru obilno premazati filom I, pa filom II, i gornju
istim redosledom. Ukrasiti po želji...poneka rafaelo kuglica, rolnica...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete