Sunday, January 10, 2021

Rafaelo torta

 


Pravljena još u avgustu, za 8.rodjendan. Preporučujem kokosoljupcima.

Sastojci:

Za kore:

10 belanaca

10 kašika šećera

2 žumanca

100 gr mlevenih pečenih lešnika

4 kašike brašna

½ kesice praška za pecivo

Za fil I:

8 žumanaca

200 gr šećera

2 pudinga ukus karamel

5 dl mleka

100 gr mleka u prahu

250 gr maslaca

100 gr kokosa

Za fil II i dekoraciju:

150 gr šlaga

2 dl kisele vode

100 gr kokosa

Priprema:

Kore:

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera, mutiti dok se šećer ne rastopi. Postepeno dodati žumanca. Lagano varjačom umešati mlevene lešnike i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pecite na 180 C oko 20 minuta. Možete ispeći 1 koru, pa je preseći na dva dela, ili sastojke podeliti na dva dela i  ispeći dve kore. Koristila sam kalup 26.

Fil I:

Umutiti žumanca sa 100 gr šećera i skuvati na pari, pa ostaviti da se ohladi.

Ostatak šećera staviti u šerpicu sa debelim dnom i zagrevati na tihoj vatri dok se ne rastopi u karamel. Ne mešati dok se sav šećer ne rastopi, samo protresati šerpicu. Ne sme pregoreti.

Na karamel sipati 4 dl mleka, mešajte povremeno dok se karamel ne rastopi.

Prašak za puding rastvoriti u 1 dl mleka, umešati u vrelo karamel mleko i skuvati puding. Ohladiti dobro, pa u to dodati maslac koji ste prethodno umutili sa mlekom u prahu, pa sve izmiksati. Zatim dodati i ohlađena na pari skuvana žumanca.Na kraju umešati kokos i sve lepo sjediniti.

Fil II:

Umutiti šlag sa kiselom vodom i umešati kokos.

Koru obilno premazati filom I, pa filom II, i gornju istim redosledom. Ukrasiti po želji...poneka rafaelo kuglica, rolnica...




4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete