Friday, October 18, 2013

Lisnata pogača sa kajmakom



Ova pogača je  slasna, jaka, nije za svaki dan. Onako, da častite sebe, ponekad, ili goste. I skoro da joj ne treba ništa. Komad dobrog sira i ajvar ili...belolučene parike...kiselo mleko...ili džemmm...od šipka, naprimer...

Sastojci:
  • 800 gr brašna
  • 200 gr kajmaka ( može i maslac)
  • 500 ml mlakog mleka
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • 4 žumanca
  • 1 belance
  • suvi kvasac-2 kesice( ili za odgovarajuću količinu brašna)
Postupak:
Pomešajte brašno, šećer, so, suvi kvasac, dodajte ulje, 2 žumanca, i polako ulivajte mlako mleko dok ne zamesite mekano testo. Mesite mikserom, nastavcima za mešenje. Po potrebi dodajte još malo brašna, ali testo mora biti jako meko. Neka stoji pokriveno na toplom 15 minuta.
Pomešajte kajmak i 2 žumanca i ostavite sa strane.
Posle 15 minuta testo razvucite oklagijom( ne mesite prethodno) u što veći pravougaonik, ne istanjujte ga previše. 
Premažite ga 1/3 smese kajmaka i žumanca. Umotajte u rolnu, pa rolnu savijte u oblik puževe kućice. Ostavite da stoji još 15 minuta. Ovo razvlačenje i premazivanje ponovite još dva puta. Posle poslednjeg premazivanja i uvijanja testa isto stavite u tepsiju u kojoj će se peći i nek tu odstoji još 15-ak minuta, taman dok se rerna ne zagreje na 180 C.
Premažite pogaču belancetom i pecite oko 40 minuta.




23 comments:

  1. Mirjana, kao što kažeš... samo za ponekad! :) Ali pretjerano dobro! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, što nisam malo dete, svaki dan bih je jela, da ne moram da mislim i o učinku na lipidni status...

      Delete
  2. Ovo je odlično! I slike su ti jako lepe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, kako na brzinu slikam, jako sam zadovoljna kako ispadnu...bitno je da bar malo dočaraju ukus.

      Delete
  3. E, pa ta slasna i jaka, to je za svaki dan! :-D Gde je kajmak i ja sam :-P. Predivna je, čuvam recept, i što kaže Suzana, i slike su prelepe!

    ReplyDelete
  4. Sve si fino napravila, bas je dobra i mami sa slicica.:)))

    ReplyDelete
  5. Pogača deluje bogovski!
    Imamo isti tanjirić! A bog'me i ajvar ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha, ajvar je prva liga, ponosna sam na njega, ko da sam ga ja pravila a ne Jelena...A tanjirić Kalenić...

      Delete
    2. Ista stvar, ja samo o tom ajvaru pričam svima nedeljama unazad :)
      I moj tanjirić je sa Kalenića :)

      Delete
    3. Pozdrav od Jelene.Evo ovako: ajvar imam,pogacu cu da pravim,a i do Kalenica cu, da nabavim tanjiric :)

      Delete
    4. Jeeee, evo nam je majstorica!

      Delete
  6. Uhh, bas mami i te kako, mnogo mi se svidja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A krajnje je jednostavna, kad pogledaš, nema mnogo posla...

      Delete
  7. Sjajna pogaca, ide zima, spremacemo :)... Vracamo se sutra :)

    ReplyDelete
  8. Ovo moja svekrva sprema odlično i pojedemo je za tiliu čas! Ja sam, doduše, izgubila volju da je spremam, a evo i zašto...
    Uz nju ručak ne treba (čvarci, sir ili ajvar su dovoljni, kao što i ti reče), ali je svekrva služi uz nedeljni ručak, i onda kako da odbijem (ima da zameri, eto ja spremala toliko, a ona neće ni da proba), a sve ukusno, mami da jedeš i onda ova slasna pogača i ručak i još ako moram i parče torte posle svega, više mi nije dobro... Želudac se buni. Tako da bih ja jela samo pogaču, al' ne daju, izgleda da ću u tom slučaju morati sama da je spremim. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha, muke su to, razumem ja tebe potpuno!

      Delete
  9. Uf brate mili ! Bolan da je jede...

    ReplyDelete
  10. Jao kakva lepota,divno bravo za ovu prelepu pogacu,ja bih samo to jela....

    ReplyDelete