E, pa, ta-naMMM...evo
ih...čim je kod Lale osvanuo recept za ovaj delikates, ja sam se prihvatila
cegera,pa pravac pijaca. Za drugu turu je stradao kompletan rod svekrvine male
bašte...Nije što su svekrvine, al su ljute, da ljuće biti ne mogu.
Pošto uz LALU (naročito
u ovom slučaju) mora ići i neki dobar HLEB, greota bi ih bilo degustirati sa
nekim kupovnim...(ta, jel da da se
slažete?), našla sam ove somune. Izvolte,ako mene pitate,ovo vam je gozba
cela.
Laline ljute
papričice u maslinovom ulju
Sastojci:
- 300 gr ljutih papričica
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 5-6 čenova belog luka
- šaka svežih listića nane
- 1 kašičica soli
Postupak:
U šerpu sipajte sirće
i so. Otvorite širom prozor. Kada proključa dodajte oprane papričice ubacite u
istu,neka se blanširaju minut-dva.
Izvadite i ostavite
da se ocede u đevđiru.
U međuvremenu sterilišite
tegle tako što ćete ih staviti u hladnu rernu, uključiti istu na 100 C i nakon
postizanja temperature ostaviti u istoj bar 10 minuta.
U tegle onda naređati
papričice, što gušće, a između ubacite na listiće seckan beli luk i listove
nane.
Zalijte kvalitetnim
maslinovim uljem da potpuno prekrije papričice.
Može se jesti već
posle par dana.
Tu negde i onaj prozor zatvorite.
Somun sa ajvarom
(IZVOR-„Dr Oetker-500
novih recepata za peciva“)
Sastojci:
- 250 gr brašna tip 500
- 1 suvi kvasac
- kašičica soli
- kašičica majčine dušice (suva ili sveža)
- 70 gr ajvara
- 50 ml tople vode
- kašičica meda
- 6 kašika maslinovog ulja
Za premaz:
- kašika-dve maslinovog ulja
- krupna morska so
Postupak:
U posudu stavite
brašno i suvi kvasac, pa izmešajte. Dodajte so, majčinu dušicu, ajvar,med,vodu
i maslinovo ulje. Umutite mikserom, nastavcima za mešenje da se dobije glatko
testo. Ostavite pokriveno na toplom da naraste oko pola sata.
Pospite radnu
površinu sa malo brašna i testo dobro izraditi rukom.Prepoloviti.Obe polovine
rastanjiti u oblik ovala, pa ostaviti u plehu sa papirom za pečenje, pokrivene
još 15-20 minuta da narastu..taman dok
se rerna ne zagreje...a uključite j na 200 C.
Prstima u testu
pažljivo napravite udubljenja, premažite maslinovim uljem i pospite krupnom
solju.
Pecite oko 20
minuta.Ohladite na žici.
Uh, sto sve dobro izgleda, ja bih gricnula malo od tog hlepcica a papricice cu prepustiti chefu.:))
ReplyDeleteI ja ih uglavnom prepuštam šefu...on baš voli ljuto, ali zato je maslinovo ulje taman za mene...
DeleteFantasticne fotke jedne dobre domacice...
ReplyDelete: )
DeleteKako je ovo zanimljivo...
ReplyDeleteTo sam i ja prvo pomislila...
DeleteSomuni I ulje od papricice- kakav par!:)
ReplyDeleteHvala ti: *
Eh, baš par. Hvala tebi!
DeleteUFFFF, ovu lepotu od papricica imadosmo cast jesti juce, fenomenalno, narocito za one koji vole ljuto, kao ja na primer )... Ovo je sjajno, a somuncice moramo probati sto pre...
ReplyDeleteOvo je predivnooo.
ReplyDeleteI da dodam, skoro nesto ovako lepo nisam jela. Brzo i lako za pripremu, obavezno probajte ako vec niste. :)
ReplyDeleteHvala Tamara...jel Vam se to svideo somun ili papričice ili komplet aranžman? Pozdrav!
DeleteIskreno ja sam somun iskoristila kao lepinju za senvic :) A somun je toliko lep da mu nikakav dodatak nije potreban. Hvala na ovako divnom receptu. Pozzzz
ReplyDelete