Wednesday, October 2, 2013

Somun sa ajvarom i Laline ljute papričice u maslinovom ulju...




E, pa, ta-naMMM...evo ih...čim je kod Lale osvanuo recept za ovaj delikates, ja sam se prihvatila cegera,pa pravac pijaca. Za drugu turu je stradao kompletan rod svekrvine male bašte...Nije što su svekrvine, al su ljute, da ljuće biti ne mogu.
Pošto uz LALU (naročito u ovom slučaju) mora ići i neki dobar HLEB, greota bi ih bilo degustirati sa nekim kupovnim...(ta, jel da  da se slažete?), našla sam ove somune. Izvolte,ako mene pitate,ovo vam je gozba cela.

Laline ljute papričice u maslinovom ulju

Sastojci:

  • 300 gr ljutih papričica
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 5-6 čenova belog luka
  • šaka svežih listića nane
  • 1 kašičica soli


Postupak:
U šerpu sipajte sirće i so. Otvorite širom prozor. Kada proključa dodajte oprane papričice ubacite u istu,neka se blanširaju minut-dva.


Izvadite i ostavite da se ocede u đevđiru.
U međuvremenu sterilišite tegle tako što ćete ih staviti u hladnu rernu, uključiti istu na 100 C i nakon postizanja temperature ostaviti u istoj bar 10 minuta.
U tegle onda naređati papričice, što gušće, a između ubacite na listiće seckan beli luk i listove nane.


Zalijte kvalitetnim maslinovim uljem da potpuno prekrije papričice.
Može se jesti već posle par dana.
Tu negde i onaj prozor zatvorite.




Somun sa ajvarom

(IZVOR-„Dr Oetker-500 novih recepata za peciva“)

Sastojci:

  • 250 gr brašna tip 500
  • 1 suvi kvasac
  • kašičica soli
  • kašičica majčine dušice (suva ili sveža)
  • 70 gr ajvara
  • 50 ml tople vode
  • kašičica meda
  • 6 kašika maslinovog ulja

Za premaz:
  • kašika-dve maslinovog ulja
  • krupna morska so

Postupak:
U posudu stavite brašno i suvi kvasac, pa izmešajte. Dodajte so, majčinu dušicu, ajvar,med,vodu i maslinovo ulje. Umutite mikserom, nastavcima za mešenje da se dobije glatko testo. Ostavite pokriveno na toplom da naraste oko pola sata.
Pospite radnu površinu sa malo brašna i testo dobro izraditi rukom.Prepoloviti.Obe polovine rastanjiti u oblik ovala, pa ostaviti u plehu sa papirom za pečenje, pokrivene još 15-20  minuta da narastu..taman dok se rerna ne zagreje...a uključite j na 200 C.
Prstima u testu pažljivo napravite udubljenja, premažite maslinovim uljem i pospite krupnom solju.
Pecite oko 20 minuta.Ohladite na žici.



13 comments:

  1. Uh, sto sve dobro izgleda, ja bih gricnula malo od tog hlepcica a papricice cu prepustiti chefu.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ih uglavnom prepuštam šefu...on baš voli ljuto, ali zato je maslinovo ulje taman za mene...

      Delete
  2. Fantasticne fotke jedne dobre domacice...

    ReplyDelete
  3. Somuni I ulje od papricice- kakav par!:)
    Hvala ti: *

    ReplyDelete
  4. UFFFF, ovu lepotu od papricica imadosmo cast jesti juce, fenomenalno, narocito za one koji vole ljuto, kao ja na primer )... Ovo je sjajno, a somuncice moramo probati sto pre...

    ReplyDelete
  5. I da dodam, skoro nesto ovako lepo nisam jela. Brzo i lako za pripremu, obavezno probajte ako vec niste. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara...jel Vam se to svideo somun ili papričice ili komplet aranžman? Pozdrav!

      Delete
  6. Iskreno ja sam somun iskoristila kao lepinju za senvic :) A somun je toliko lep da mu nikakav dodatak nije potreban. Hvala na ovako divnom receptu. Pozzzz

    ReplyDelete