Sunday, October 6, 2013

Pileća džigerica sa tri vrste pečuraka


Meso industrijski gajenih pilića  izbegavam kad god sam u mogućnosti .Džigericu ovakvih pilića ne kupujem nikada...Nije to više ona džiga od koke iz babinog dvorišta kojom su nas mame nutkale, da popravimo krvnu sliku. To je skladište otrova. ( preporučujem da pogledate ovaj film, a ni mi nismo daleko...)
Radije, po preporuci, nabavim sa sela par pilića koji su bar malo protrčali po dvorištu i kljucnuli i nešto drugo osim koncentrata. I živim u nadi da nisu videli antibiotike, hormone i sedative. Jer to nije nešto što želim da moja deca jedu.
Kada je beba počela da jede meso, nabavili smo preko Organske farme „Laf“ iz Barajeva piliće. Nisu veliki, vižljasti su i mišićavi, a meso miriše. Na pile. Na zdravo. Pravi. Mala zaliha u zamrzivaču, samo za klince. Toliko se može. 
Što se ove džigerice tiče, plan je bio da završi u nekoj pašteti, ali na kraju smo se ipak svi počastili ovim...

Sastojci:
  • 300 gr pileće džigerice
  • 600 gr pečuraka( kod mene šampinjoni, vrganji i bukovače)
  • 1 praziluk-beli deo
  • 2-3 čena belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • malo ulja za prženje džigerice
  • 120 ml crnog (crvenog) vina
  • 1 paradajez-veći
  • 1 šargarepa
  • brašno
  •  so
  • biber
  • malo gustina (opciono)
Odnos džigerice i pečuraka što se gramaže tiče može biti i nešto drugačiji, npr. malo više džige a manje pečuraka, kako volite i imate. Takođe, ništa neće faliti da ovo jelo napravite i samo sa šampinjonima,ako vam nisu pri ruci druge vrste pečuraka.


Postupak:
Džigericu operite, osušite i uvaljajte u brašno. Propržite džigericu da promeni boju, pa izvadite iz ulja i ostavite na toplom.
Pečurke očistite ,iseckajte ,propržite na maslinovom ulju, dodajte praziluk seckan na kolutove i beli luk i rendanu šargarepu,oguljeni paradajez seckan na kockice, pa dinstajte 10-ak minuta. Dodajte vino i vratite u masu i džigericu, dodajte so i biber i krčkajte sve zajedno 10-15 minuta, dok se paradajez ne počne raspadati. Ako vam se učini da je previše tečnosti dodajte ravnu kašiku gustina razmućenu u malo vode.
Poslužite uz pire krompir ili palentu.



5 comments:

  1. Uhhh, da... nek nam je Bog u pomoci, ali ovo danasnje zlo je zavladalo svetom, nekad pomislim dal bi mi bolje bilo da nista neznam... tek kad pomislim sta im serviraju u vrticu najezim se... dobro da ima gde da se kupi ono malo zdrave hrane bar za decu...
    A recept je vrlo zanimljiv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neznam, trude se u vrtićima koliko mogu, vidim da nema pašteta, prave neke namaze od tunjevine, ili krem sira i slanine. Ne daju ni viršle. Margarin da, valjda je maslac preskup.Ostalo, šta je tu je...na nama je da uradimo koliko možemo, bar kod kuće...

      Delete
  2. Uh ovo "zvuči" (miriše) na dobro.

    ReplyDelete
  3. imam jedno pitanje- da li sme dzigerica da se zamrzava? i koliko dugo sme da stoji zamrznuta? Unapred hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam stručnjak, možda na netu ima pouzdanijeg odgovora...Ja zamrznem kad kupim sveže pile, pa znam da nije već bila zamrznuta. I ne držim dugo...oko 2-3 meseca. Džigericu nikad ne kupujem po prodavnicama, uvek ili organski gajeno, ili po preporuci od seljaka.

      Delete