Pilav je jednostavno jelo. Klasik. Reklo bi se da nema
nikoga ko to ne ume da napravi. I ja sam mislila da znam sve dok nisam naišla
na ovaj Majin recept. Onda sam shvatila da ustvari pojma nisam imala šta je
pilav. Sada ga pravim isključivo po njenim uputstvima, sve je kod Maje savršeno jasno...i kako i zašto. Uobičajeno, za njene recepte. I uvek dodam i supu. Preporučujem.
Sastojci:
- 3 bataka sa karabatakom ( ili koliko imate-piletine ili ćuretine)- ja skidam kožu
- 250 gr kočanskog pirinča
- po 1 celer,koren peršuna i paškanat
- 3-4 šargarepe
- beli deo 1 praziluka
- 1 manji crni luk
- par čenova belog luka
- so, biber
- rezance za supu
- peršunov list
- 1 dl ulja
Priprema:
U veći lonac nalijtie 2,7 l vode. Stavite unutra celer,
koren peršuna, paškanat, šargarepu, ništa ne seckajte sitnije od pola. Ubacite
meso, crni i beli luk i kašičicu soli i pustite da provri. Poklopite i ostavite
da lagano vri oko 1,5 sat.
Kad je gotovo procedite supu, odvojite posebno 1,5 l,
ostatak vrate u manju šerpu. Celer, koren peršuna, paškanat, crni luk, beli luk
bacite. Šargarepu isecite na kolutove, dve vratite u supu, dve ostavite za
pilav. Meso očistite od kosti i iskudajte na manje komade pa ostavite sa strane
na toplom.
U šerpu koja će ići u rernu stavite 1 dl ulja. Dodajte praziluk izrezan na kolutove i
propržite, dodajte 2 kašičice soli (ravne) i biber, a zatim i opran pirinač. Propržite
nekoliko minuta. Na pirinač složite šargarepu i meso i zalijte sa 1,5 l bujona.
Ja dodatno promešam, da se meso ravnomerno rasporedi.
Pecite na 200 C, u zagrejanoj rerni oko 1 sat, dok
pirinač ne upije bujon i blago se ne zapeče. Ostavite u toploj rerni bar pola sata.
U međuvremenu od preostalog bujona zakuvajte
supu...Vratite u bujon šargarepu, može i po koji komadić mesa, stavite rezance za supu...Neka
kuva desetak minuta, po potrebi dosolite, stavite peršunov list i poklopite ostavite do služenja.
Odličan ručak :)
ReplyDeleteRucak za 5+, fina supica i jos ukusno glavno jelo - dva u jednom.:)))
ReplyDelete