Saturday, March 1, 2014

Pita od sremuša




Znate verovatno onaj umor, kada nemate više snage ni za reči. Ni izgovorene ni pisane. Kad čeznete za tišinom, za laganim korakom spokojnog čoveka... Tako mi je nekako ovih zadnjih dana. Dok ne prođe, evo jedne ideje šta možete sa sremušem. Pojavio se na pijacama, a znate koliko je zdrav...

Sastojci:

500 gr kora
1 veća veza sremuša
400 gr sremskog sira
(ako sir nije sasvim mek i kremast, dodajte 2 kašike pavlake)
3 manja jaja
1 dl maslinovog ulja
so po ukusu, preporučujem ravnu kašičicu ako je sir neslan

Priprema:
Sremuš dobro operite, isecite peteljke,osušite krpom i iseckajte, ne previše sitno.
U dublju činiju stavite sir (pavlaku), jaja, so i umutite. Dodajte seckani sremuš i promešajte da se ravnomerno rasporedi.
Nauljite tepsiju. Rernu uključite na 200 C.
 Na radnu ploču stavite jednu koru, poprskajte uljem, prekrijte drugom korom, i nju poprskajte uljem a zatim po njoj rasporedite 2-3 kašike nadeva. Uvijte u rolnu. Rolnu zatim smotajte u oblik puža i stavite u sredinu tepsije.
Ponovite postupak sa druge dve kore, pa rolnu umotavajte u krug oko ove u sredini i tako sve dok ima kora i dok ne popunite prostor do rubova tepsije.
Odozgo premažite uljem i sasvim blago poprskajte vodom, a zatim pecite dok ne dobije zlatnu boju, 30 do 40 minuta. Po potrebi smanjite na 180 C.





8 comments:

  1. Prolazi sve pa i taj umor....ovo cemo spremati sa domacim korama sledeci vikend pa cemo kusati zajedno, uzivajuci u druzenju, pa se nadam da cemo bar malo umor otkloniti :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajaoj, kako je krenulo, proći će sremuš dok se ne vidimo...: (

      Delete
  2. Moram obavezno naći negde u divljini žbunić sremuša i doneti u baštu. :) Obožavam ga!!! :) Divna pita...

    ReplyDelete
  3. Isprobano !
    Savršeno i toplo preporučam svima. To je toliko dobro da ovaj rp. idem šerati na svoj fejs.
    Bravo Mirjana !

    ReplyDelete
  4. Ispalo je super,mame pitala kako sam se uopšte setila :-D Vruće je pomalo zeljasto,ali kada se ohladi je slasno.Ja odavno sve pite pravim s korama od heljde i na dve jufke sam stavila vezu sremuša - nije bilo previše ♥
    Mala hoće samo sa sirom,meni dosadilo pa sad kombinujem pola jufki pečurke,pola sir a sad mogu i da trikombinujem :-D

    ReplyDelete