Piše u predivnom kuvaru"Jerusalim"-Yotama Ottolenghia i Sami Tamimia, da je ovo jedno
starinsko jelo, popularno u celom Arapskom svetu. Nama se jako dopalo, onako
potpuno neobično za naše prostore. Cimet u slanim jelima je sjajan. I nikako ne
smanjujte količinu luka,on je "ono nešto" u ovom jelu. I nije ga previše.
Sastojci:
- 125 gr zelenog sočiva
- 350 gr crnog luka (meriti pre čišćenja)
- 2 kašike brašna, pune
- 1/2 kašičice soli
- 125 ml ulja
- 1 kašičica kumina (semenke)
- nepuna kašičica korijandera u prahu
- 100 gr basmati pirinča
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- nepuna kašičica cimeta
- 1/2 kašičice kurkume
- prstohvat šećera
- malo bibera
- oko 2,5 dl vode( ne više, nikako)
Priprema:
Sočivo operite, nalijte vodom da
ogrezne, pa još jedno tri prsta iznad i stavite da se kuva. Za 15 minuta
trebalo bi da je gotovo( čitaj mekano). Procedite i ostavite sa strane.
Oljuštite luk i isecite tanko na
režnjeve, pospite sa 1/2 kašičice soli i 2 kašike brašna i dobro izmešajte
rukama da se obloži svuda brašnom.
Zagrejte ulje u šerpici sa
debelim dnom na jakoj vatri, zatim smanjite na srednju i stavljajte po malo
luka da se prži. Otprilike 1/4 količine u jednoj turi, ne sme se sve natrpati
da bi se lepo ispržilo. Prženje ,uz mešanje traje oko 5-7 minuta, dok ne dobije
zlatnu boju. Prebacite u cediljku obloženu papirom i ostavite da se ocedi. Malo
posolite.
Ostatak ulja uspite u
tiganj,dodajte kašiku maslinovog ulja ili malo više ako treba, stavite kumin da
se malo proprži, dodajte korijander. Zatim dodajte basmati pirinač, so,
kurkumu,cimet,šećer, biber.Kratko propržite i dobro izmešajte.
Dodajte kuvano, proceđeno sočivo
i vodu i ostavite da se kuva poklopljeno na slaboj vatri nekih 20 minuta.
Sklonite sa vatre, otklopite,
stavite preko šerpe čistu krpu i poklopi poklopcem preko krpe, pa ostavite još
nekih 10 minuta da odstoji. Voda mora da je skroz usahla.
Umešajte prženi luk pažljivo
viljuškom. Možete ostaviti deo luka za
serviranje,stavite po malo na vrh jela.
No comments:
Post a Comment