Saturday, May 3, 2014

Mejadra (mujadarra,majadara)




Piše u predivnom kuvaru"Jerusalim"-Yotama Ottolenghia i Sami Tamimia, da je ovo jedno starinsko jelo, popularno u celom Arapskom svetu. Nama se jako dopalo, onako potpuno neobično za naše prostore. Cimet u slanim jelima je sjajan. I nikako ne smanjujte količinu luka,on je "ono nešto" u ovom  jelu. I nije ga previše.


Sastojci:

  • 125 gr zelenog sočiva
  • 350 gr crnog luka (meriti pre čišćenja)
  • 2 kašike brašna, pune
  • 1/2 kašičice soli
  • 125 ml ulja
  • 1 kašičica kumina (semenke)
  • nepuna kašičica korijandera u prahu
  • 100 gr basmati pirinča
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • nepuna kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice kurkume
  • prstohvat šećera
  • malo bibera
  • oko 2,5 dl vode( ne više, nikako)


Priprema:
Sočivo operite, nalijte vodom da ogrezne, pa još jedno tri prsta iznad i stavite da se kuva. Za 15 minuta trebalo bi da je gotovo( čitaj mekano). Procedite i ostavite sa strane.
Oljuštite luk i isecite tanko na režnjeve, pospite sa 1/2 kašičice soli i 2 kašike brašna i dobro izmešajte rukama da se obloži svuda brašnom.
Zagrejte ulje u šerpici sa debelim dnom na jakoj vatri, zatim smanjite na srednju i stavljajte po malo luka da se prži. Otprilike 1/4 količine u jednoj turi, ne sme se sve natrpati da bi se lepo ispržilo. Prženje ,uz mešanje traje oko 5-7 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Prebacite u cediljku obloženu papirom i ostavite da se ocedi. Malo posolite.
Ostatak ulja uspite u tiganj,dodajte kašiku maslinovog ulja ili malo više ako treba, stavite kumin da se malo proprži, dodajte korijander. Zatim dodajte basmati pirinač, so, kurkumu,cimet,šećer, biber.Kratko propržite i dobro izmešajte.
Dodajte kuvano, proceđeno sočivo i vodu i ostavite da se kuva poklopljeno na slaboj vatri nekih 20 minuta.
Sklonite sa vatre, otklopite, stavite preko šerpe čistu krpu i poklopi poklopcem preko krpe, pa ostavite još nekih 10 minuta da odstoji. Voda mora da je skroz usahla.
Umešajte prženi luk pažljivo viljuškom. Možete  ostaviti deo luka za serviranje,stavite po malo na vrh jela.





No comments:

Post a Comment