Wednesday, October 29, 2014

Medenjaci


Moram da priznam da nisam baš neki ljubitelj medenjaka. Ali deca ih vole. I jednostavni su za napraviti.
Nikako ih ne treba prepeći. Kombinacije brašna po ukusu,razmeru ne menjati previše.
Sastojci:
  • 4 jaja
  • 250 gr žutog šećera
  • 600 gr  mekog brašna
  • 100 gr brašna od heljde (od oljuštenog zrna, dakle ne integralno)
  • 2 kašike začina za medenjake ( ako nemate dovoljno je kašika cimeta)
  • 1 kesica sode bikarbone (20 gr)
  • 6 punih kašika meda
Priprema:
Umutite  jaja sa šećerom. Dodajte brašna, sodu bikarbonu, začin za medenjake i med. Izradite mikserom, završite rukom. Količina brašna može malo varirati zbog veličine jaja.
U pleh od rerne stavite papir, kašičicom vadite smesu, oblikujte kuglicu rukom, po potrebi malo nakvasite ruku i ređajte na papir sa dovoljno razmaka, prilično narastu.
Stavite u rernu zagrejanu na 200C i pecite oko 10 min.


6 comments:

  1. Jao, pravi medenjaci! :) Oduvijek sam ih obožavala, a ono što mi je kod njih divno je što se nekako lijepe za zube i onda taj ukus začina ostaje duže u ustima! :D Znam da sam smiješna, ali to je jedan od slatkiša koji sam najviše voljela kao mala. Sad bi mi sigurno bili mnogo slatki, ali opet mi bude neka milina kad se sjetim. :)

    ReplyDelete
  2. Obozavaju ih :)... Kod nas su se odomacili vec par godina, obozavaju ih :)

    ReplyDelete
  3. Samo sto ne zamirisu sa slike!:))) Volim ovo doba godine kada cela kuca mirise na fine kolacice i zacine, a ovo su bas pravi zimski kolacici.:)))

    ReplyDelete
  4. Predobro izgledaju, a još da imaju čokoladnu glazuru. Uh Mljac.

    ReplyDelete
  5. Kako dobro izgledaju. Fantastična struktura, skroz sundjerasto šupljikasta:))) Bravo!

    ReplyDelete
  6. Provjereno fini! Imam ovaj isti recept vec godinama i pravim ih s vremena na vrijeme samosto ja pravim samo sa obicnim brasnom. Moracu da probam i ovako sa dodatkom heljdinog.

    ReplyDelete