Pomalo neobičan kolač koji me je potpuno osvojio.
Kako vreme prolazi, sve je ukusniji, tako da je
potrebno da vam pretekne bar do sutradan da bi vas potpuno očarao. Inače, u
poslednje vreme tragam za što zdravijim poslasticama, a ovaj se potpuno uklapa.
Količinu šećera možete slobodno smanjiti na četvrtinu šolje, ili još manje ako
ste navikli jer bundeva je sama po sebi obično dovoljno slatka.
Sastojci:
- 2 (od 2 dl) šolje sveže narendane bundeve
- pola šolje žutog šećera (light muscovado sl)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 dl nerafinisanog maslinovog ulja
- 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1 do 2 šake blago pečenih lešnika, pa samleveno (naravno, može i orah ili badem)
- 1 šaka suvog grožđa ili brusnica
- 3-4 kašike džema od kajsije (može i drugi)
- za posipanje malo mlevenih lešnika
Priprema:
U posudi pomešajte rendanu bundevu, šećer i sodu
bikarbonu i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
Nakon toga u ovu smesu dodajte maslinovo ulje,
integralno brašno,lešnike i suvo grožđe i sve dobro sjedinite.
Masu izručite u pleh obložen papirom, malo je gušća,
po potrebi je izravnajte nakvašenom rukom.
Rernu zagrejte na 180 C, pa ubacite posudu i pecite
oko pola sata.
Izvadite, premažite džemom i pospite sa mlevenim
lešnicima, pa vratite na koji minut u još toplu rernu.
Secite kada se sasvim ohladi.
I zvuci i izgleda 'bezgresno' ;-)
ReplyDeleteOvo mi je predobro! Ja sam, baš kao i ti, u potrezi za tim, što zdravijim, receptićima. Bundevu voleeeem, a integralno brašno obožavljem:), tako da mi ovo deluje jako dobro. Pamtim.
ReplyDeleteOdlično izgleda. Baš mi se sviđa premaz od pekmeza na vrhu. Spremam recept.
ReplyDeleteBaš dobar kolač. Sviđa mi se...
ReplyDelete