U hladno subotnje jutro nije loše biti u toploj
kuhinji uz finu muziku...a još kad iz rerne zamiriše...
Recept je iz knjige Lorejn Paskal "Zdravije izrerne".
Sastojci:
- 300 gr oštrog belog brašna
- 200 gr integralnog brašna
- 1 suvi kvasac (ja koristim DrOetker)
- 1,5-2 kašičice soli
- 380 ml mlake vode
- vezica mladog crnog luka ( 5-6 manjih primeraka)
- supena kašika listića sveže majčine dušice
- šaka svežih listova žalfije
- malo maslinovog ulja
- 1 jaje
Priprema:
Pomešajte brašna, kvasac i so . Napravite udubljenje u
sredini pa postepeno uz mešanje dodajte vodu.Sve dobro umešajte, pa mikserom sa
nastavcima za testo mesite još oko 5 minuta.
Stavite testo na radnu površinu (idealno je ako imate
silikonsku podlogu za mešenje), pospite brašnom obilno, pa oklagijom razvijte u
krug debljine oko 1,5-2 cm.
Pospite seckanim mladim lukom i začinskim biljkama, pa
ivice testa preklopite i zatvorite nadev.
Okrenite testo i ponovo razvijte u
krug iste veličine, ponovo preklopite ivice, pa rukom nastavite da lagano
mesite da se nadev što ravnomernije rasporedi. Po potrebi dodajte malo brašna
da se pokupi suvišna vlaga.
Testo podelite na desetak delova, svaki uvaljajte u
kuglu.
Ređajte u pleh od rerne sa papirom za pečenje sa naboranom stranom na
dole. Namažite četkicom sa malo ulja pa prekrijte sa prijanjajućom folijom da
bude sasvim zatvoreno, ali ne stežite da ima prostora za narastanje testa.
Rernu uključite na 200 C i ostavite pleh u blizini
40-ak minuta.
Kada su zemičke narasle premažite ih umućenim jajetom
sobne temperature i pecite 20-ak minuta.
Divno izgledaju, a mirišu preko ekrana.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete