Imala sam utisak da je pravljenje kečapa vrlo
komplikovan posao. Dok kod Vanje nisam videla ovaj recept. Izvorno odavde. Njoj
doduše ništa nije komplikovano kad je zimnica u pitanju. Ali ovo stvarno nije. Onda
sam pozajmila i onu crvenu mašinicu.. I voala...evo
ga...moj prvi kečap!
Sastojci:
- 5 kg paradajeza
- 10 mesnatih crvenih paprika
- 10 srednjih glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
- pola veze peršuna
- pola veze bosiljka
- štapić cimeta
- 1 dcl alkoholnog sirćeta
- 1 dcl šećera
- 1/2 dcl soli
- 2 lovorova lista
Priprema:
Paradajez oprati, očistiti i iseći na četvrtine.
Takođe isto uraditi sa crnim lukom,
paprikama i belim lukom. Staviti u veliki lonac, naliti vode da bude 1 prst
iznad povrća i poklopljeno na tišoj
vatri kuvati 20 minuta.
Procediti od vode, premestiti u manju šerpu i
izblendati sa štapnim mikserom.
Samleti na mlinu za paradajez da se odstrane kožice.
U ovu smesu dodati sirće, šećer, so, rolnicu cimeta, lovor, peršun
i bosiljak. Ja sam svež peršun i bosiljak vezala koncem kao buket i spustila da
se kuvaju u paradajezu. Posle pola sata sam izvukla ove začine na koncu i
izbacila. Na kraju kuvanja isto sam uradila sa cimetom i lovorom. Kuvala sam ovu
masu oko 50-60 minuta uz povremeno
mešanje do odgovarajuće gustine. Vreme zavisi od kvaliteta paradajeza.
U poslednjih pola sata oprane tegle stavite u rernu i
grejte na 100 C. Poklopce obrišite alkoholom.
Vruć kečap ide u vruće flašice. Dobro se zatvore i
vrate u rernu da se greju na 100 c 10 minuta. Zatim se rerna ugasi i flašice se
ostave dok se sve ne ohladi.
Staklenu ambalažu možete naručiti ovde, nema šta nema.
Na slikama se vidi da je fantastičan....po tvojim uputsvima naručila i sutra stižu staklene boćice za kečap, a za vikend ide nova tura :)
ReplyDelete