Krošnja naše smokve ove godine je
neobično puna roda. Nisam imala u planu, ali kako da ne napravim i ovaj džem.
Ko bi rekao, ali ta je sada raskošna dalmatinska lepotica u ovaj kraj stigla u čaši od jogurta,
baš kao i naš kočoperni orah.
Iz Plavna, najvećeg srpskog sela kod Knina.
Iz Plavna, najvećeg srpskog sela kod Knina.
Sela u kome je naš prosvetitelj Dositej Obradović
učiteljevao u školi koju je otvorio zajedno sa jednom pravom engleskom damom,
Mis Irbi.
Stigla je nešto pre Oluje u rukama moja svekrve, sa ono nešto malo
važnih stvari koje je, sklanjajući krhotine
svog dotadašnjeg života pred nadirućom tragedijom, mogla poneti...
Sastojci:
2 kg očišćenih smokava
400 gr šećera
sok od 1 limuna
kašičica kardamoma
štapic cimeta
Priprema:
Oprati i očistiti smokve.
Staviti
u veliku šerpu. Izgnječiti rukom. Posuti šećerom i staviti na ringlu, na jaču
vatru koju naknadno smanjiti . Dodati sok 1 limuna, kardamom i cimet, pa uz
mešanje kuvati do željene gustine.
Obično kažu da je gotovo kada povučete
varjačom po dnu šerpe i ostane čist trag.
Ja sam radila u velikoj šerpi pa mi je trebalo sat vremena.
Na polovini
kuvanja oprane tegle stavite u rernu i grejte ih na 100 C.
Zatim vruć džem
sipajte u vruće tegle i zatvorite, okrenite na kratko naopako. Ostavite u
toploj rerni da se ohlade do sutra.
Odlično izgleda, možda jednom kada moja smokva rodi tako obilno kao tvoja.
ReplyDeleteDobar....ali bas dobar dzem...samo mi fale domace kajsije :)
ReplyDeleteLepo napisan uvod...
ReplyDeleteI naša je rodila, ali tek su počele zriti. Valjda će stići do hladnoća...