Saturday, September 19, 2015

Gulaš iz kotlića ( kad moj muž kuva, kuva i decu čuva...)



Kotlić, kao i roštilj su nekako muške igračke. Nedeljom ja i starija ćerka imamo neki svoj celoprepodnevni program. Mlađu čuva tata, i obično dobije zadatak  i da spremi ručak. E, ovo je od pre neku nedelju...a i recept je njegov...dakle, gost kuvar...

Sastojci:

  • 2-3 supene kašike masti
  • 4-5 srednjih glavica crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 3-4 veće šargarepe
  • 1 koren celera
  • 1 kg mesa (najbolje juneći vrat)
  • 250 gr slanine
  • 1 začin za gulaš ( ...ne mora...)
  • mleveni biber
  • so
  • 1-2 lista lovora
  • sveže začinsko bilje: bosiljak, nana, majčina dušica, peršun
  • 1/2 l paradajez soka
  • 1/2 l vina ( crno, mada može i belo)
  • 1/2 l vode


Priprema:

U kotliću ugrejati mast pa izdinstati luk. Dodati ostalo seckano povrće ( šargarepu, beli luk, celer) pa i to izdinstati. Meso iseći na kockice, ne mnogo sitno, kao i slaninicu, pa i to dodati i dinstati da pusti sok. Sipati vodu da prekrije sadržaj i krčkati uz povremeno mešanje, zatim postepeno dodati vino, začin za gulaš pa paradajez sok, posoliti koliko treba i pobiberiti. na samom kraju dodati sveže začinsko bilje. Ako nemate, može i sušeno. Sve u svemu krčkanje traje minimum tri sata uz povremeno mešanje.







4 comments:

  1. Bravo za kuvara! :) Ovaj gulaš izgleda baš, baš odlično!

    ReplyDelete
  2. E svidja mi se ovo i kuva i decu cuva :), sto ti je dobar muz :):):)...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete