Kotlić, kao i roštilj su nekako muške igračke. Nedeljom ja i starija ćerka imamo neki svoj celoprepodnevni program. Mlađu čuva
tata, i obično dobije zadatak i da spremi ručak. E, ovo je od pre neku nedelju...a i recept je njegov...dakle, gost
kuvar...
Sastojci:
- 2-3 supene kašike masti
- 4-5 srednjih glavica crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 3-4 veće šargarepe
- 1 koren celera
- 1 kg mesa (najbolje juneći vrat)
- 250 gr slanine
- 1 začin za gulaš ( ...ne mora...)
- mleveni biber
- so
- 1-2 lista lovora
- sveže začinsko bilje: bosiljak, nana, majčina dušica, peršun
- 1/2 l paradajez soka
- 1/2 l vina ( crno, mada može i belo)
- 1/2 l vode
Priprema:
U kotliću ugrejati mast pa izdinstati luk. Dodati
ostalo seckano povrće ( šargarepu, beli luk, celer) pa i to izdinstati. Meso
iseći na kockice, ne mnogo sitno, kao i slaninicu, pa i to dodati i dinstati da
pusti sok. Sipati vodu da prekrije sadržaj i krčkati uz povremeno mešanje,
zatim postepeno dodati vino, začin za gulaš pa paradajez sok, posoliti koliko
treba i pobiberiti. na samom kraju dodati sveže začinsko bilje. Ako nemate,
može i sušeno. Sve u svemu krčkanje traje minimum tri sata uz povremeno
mešanje.
Bravo za kuvara! :) Ovaj gulaš izgleda baš, baš odlično!
ReplyDeleteHvala! Vezbamo redovno!
DeleteE svidja mi se ovo i kuva i decu cuva :), sto ti je dobar muz :):):)...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete