Monday, September 14, 2015

Rodjendanska torta br. 2 - Torta Linda


 
Krstareći po internetu nisam naišla na ovakav recept, postoji doduše jedna slična verzija ali to nije to. Torta je malo komplikovanija, bogata i ima jako zanimljiv presek. Dugujem neke lepše fotografije.
Ovu tortu sam prvi put probala kod prijateljice Nataše, njoj zahvaljujem za recept.

 
Patišpanj I ( kore):

  • 8 belanaca
  • 2 cela jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika oraha, punih
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • 1 štangla čokolade( "Menaž" od 200 gr)- rendana

Umutite belanca, dodajte šećer,  zatim cela jaja. nakon toga lagano umešajte ostale sastojke. Na pleh od rerne stavite papir i podmažite ga maslacem. ispecite patišpanj, pa ga presecite na 2 dela. Jaja treba da budu sobne temperature.

Patišpanj II ( za kuglice)

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  •  
  • 5 kašika brašna

Umutite prvo belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer, zatim i žumanca. na kraju umešajte pažljivo brašno. ispecite isto kao i prethodi patišpanj, u nešto manjem plehu. ostavite da e osuši i izmrvite u neku posudu.
 

Preliv za kuglice

  • 20 kašika mleka
  • 50 gr maslaca
  • 3 kašike ulja
  • 15 kašika šećera
  • 2 štangle od one gore pomenute čokolade, rendane
  • ružina vodica -2 kašike, ako imate, ako ne- ništa

Sve ovo stavite da provri. Sa tom masom odmah popariti 400 gr mlevenih oraha, a zatim sve dobro sjediniti sa izmrvljenim patišpanjem II.
 
 
Kada se ohladi napraviti kuglice veličine loptice za ping pong, otprilike.


Fil

  • 500 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 8 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr maslaca

Skuvati 2 pudinga u mleku po uputstvu sa kesice.
 

Posebno skuvati na pari 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, dok se šećer ne istopi.

Ostaviti oba fila da se dobro ohlade. Ovo je vrlo bitno. Da fil ne bi bio čorba.

Sjediniti šećer u prahu sa maslacem .

Sjediniti mikserom pudinge sa smesom od žumanaca i šećera.

Sjedinite prethodnu masu sa smesom maslaca i šećera u prahu.
 
 

Odozgo

  • 500 ml slatke pavlake ili šlag i dekoracija po želji.

Naša je bila odavde...

Redosled filovanja

Kora( patišpanj I)

Fil

Kuglice (naredjati preko fila)

Fil

Kora (patišpanj I)

Fil (ako je ostalo)

Šlag
 
 

Napomena:

Ja sam tortu pravila satavljajući ravne kašike šećera, onda ne bude jako slatka. Možete ih i puniti, za one koji ne vode računa ili vole, onda je prava bomba...od vaše volje zavisi...
 
 

 

 

 

 

6 comments:

  1. Torta je extra,pojeli smo je za cas

    ReplyDelete
  2. Merekam je,merkam :-D A čemu služi ružina vodica?

    ReplyDelete
  3. Ha, ha, iskreno....meni se ta aroma mnogo dopala, a i dobila sam je , pa je stavljam svuda gde mi se cini da ce ici....a ovde mi se dopalo....pa belezim.....inace originalni recept je bez nje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe,nešto ne mogu da zamislim kakav šmek daje :-) Al kokos mi malo štrči,da li se osećaju te dve kašike? Pre bi mi se slagalo npr.kora od narandža... Plan mi je da tortu pravim dva dana,izgleda mi praktična za tako nešto :-D

      Delete
    2. Ništa ja tu ne bih menjala ♥ Vremenski zahtevna torta,dok sam je završavala mislila sam nikad više i šta mi je to trebalo,ali onda sam je probala i predomislila se :-)

      Delete
    3. Torta se može praviti u dva dana, prvog ispeći kore, ohladiti i prekriti prijanjajućom folijom. Ništa neće da fali. Drugog dana filovi i sklapanje.jeste komplikovanija, ima posla, ali stvarno je dobra, drago mi je ako vam se svidelo. Ako vam se čini da je malo žutog fila, može se sve povećati za trećinu...neće da se baci...ja volim da oližem šerpu, a i deca su tu...

      Delete