Friday, January 6, 2017

Crna torta




Ovu tortu dugujem blogziju isuviše dugo. Pravili smo je za naš avgustovski rođendan koji smo proslavili početkom septembra, zajedno sa sekinim polaskom u školu.
Torta je jedna od dve koje pamtim kao mamine, pravila ih je naizmenično za praznike i porodične proslave...tako da...obeležila je moje detinjstvo i mladost. I to nije bez razloga. Odlična, sočna, klasična torta.


Sastojci za koru

9 jaja
10 kašika šećera
10 punih kašika mlevenih oraha
2 pune kašike mlevenog keksa
100 gr belog suvog grožđa
1,5 dl ruma
2 štangle čokolade za kuvanje –od čokolade od 200 gr-izrendane
1 puna kašika oštrog brašna

Priprema kore

Suvo grožđe potopiti u rum da odstoji najmanje 1 sat.
Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti belanca, dodati postepeno šećer, pa jedno po jedno žumance. Lagano mešajući varjačom dodati postepeno 10 kašika mlevenih oraha, mleveni keks, oštro brašno, rendanu čokoladu. Na kraju umešati suvo grožđe koje treba ocediti od ruma i malo iseckati.
Peći u plehu 26, na papiru podmazanom maslacem. Peći na tihoj vatri i ne otvarati bez potrebe na početku.

Sastojci za preliv

100 gr šećera i 250 ml vode u međuvremenu staviti da proključa. Toplim prelivom preliti koru za tortu kada se prohladi. Ostaviti da prenoći. Filovati sutradan.

Sastojci za fil

3 jaja
5 kašika šećera
4 štangle  čokolade-otopiti
200 gr omekšalog  maslaca

Priprema fila

Odvojiti žumanca od belanca. Umuti belanca, dodaj postepeno šećer a zatim i jedno po jedno žumance. Zatim ovo kuvati na pari. Kada se zgusne dodati rastopljenu čokoladu . Kada se ohladi dodati omekšali maslac, dobro umežati, pa ostaviti u frižider pre filovanja.
Koru izvrnuti iz pleha u kome se pekla i natapala na tanjir, preseći na dva dela i filovati.
Napominjem da od ove mere neće izaći baš mnogo fila, tako da, ako volite kremastije,  možete uraditi  1,5 ili 2 mere- poduplati sastojke. Ja sam često radila ovu originalnu meru, i sav fil uglavnom stavljala između dve kore i sa strane, a odozgo prekrivala ganašem (200 gr mlečne čokolade rastopiti a onda u nju dodati 1,5 dl kisele pavlake i dobro sjediniti), il,i kao ovaj put, šlagom.   





2 comments:

  1. Krajnje vreme da postavis i podelis ovu krasoticu. Moracu je spremati,bas mi se dopala...

    ReplyDelete
  2. Nešto slično sam pripremala i objavila pre neki dan. Recept je izvorno za okruglu tortu ali sam pripremala kao kolač. Ukus je odličan, tako da sam sigurna da je i ova tvoja torta jedna od onih koje se pamte.

    ReplyDelete