Sunday, July 29, 2018

Jafa torta




Još jedna  rođendanska torta, ove godine. Recept je, ponovo, sa bloga Jekin kapric. Svašta smo lepo Jekino isprobali, pa da preporučimo.

Za koru:

300 gr mlevenog  plazma keksa
200 gr mlevenih orahaa
100 gr šećera u prahu
100 gr maslaca
Oko 2 dl soka od narandže

Za  fil:

1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile(3x40 gr)
3 kašike gustina
200 gr šećera
200 gr maslaca
Za voćni deo fila
500 gr smrznutih malina i jagoda ( ili 300 gr svežih)
5 kašika šećera
1 puding od vanile
1 dl vode

500 gr jafa keksa ( 2 kutije od 250 gr)

Za dekoraciju:

-ganaš (250 gr mlečne slatke pavlake i 200 gr mlečne čokolade), ili šlag

Priprema:

Fil:
Staviti na vatru  mleko sa 200 gr šećera, prethodno u malo mleka razmutiti puding pomešan  sa gustinom pa umešati u provrelo mleko i skuvati kao i svaki puding. Ostaviti da se ohladi. Kada je potpuno hladno dodati postepeno muteći  mikserom omekšali maslac.
Kora:
Sve sastojke za koru staviti u posudu i uz postepeno dodavanje soka od narandže dobro sjediniti rukom.Možda će vam trebati manje od 2 dl.
Slaganje torte:
Na tacnu stavite obruč za tortu prečnika 28cm i formirati koru rukom i kašikom. Na koru staviti malo fila u tankom sloju da bi se jafa keks lepo zalepio, pa na to ređati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole



Voćni deo fila:
Voće prokuvati sa šećerom, razmutiti puding u 1 dl vode pa pomešati postepeno sa prokuvanim voćem. Ovako skuvan voćni fil vruć odmah preliti preko jafa keksa. Torta je sve vreme u obruču.


Kada se ohladi,nastaviti slaganje torte i pažljivo preko voćnog premazati žuti fil.
 Završni deo je da pripremite ganaš:  na pari rastopiti 200 gr čokolade u 250 ml pavlake pazeći da ne proključa. Dobro ohladiti u frizideru par sati pa premazati preko torte. Zatim dekorisati po želji.




2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete