Još jedna rođendanska torta, ove godine. Recept je,
ponovo, sa bloga Jekin kapric. Svašta smo lepo Jekino isprobali, pa da
preporučimo.
Za koru:
300 gr mlevenog
plazma keksa
200 gr mlevenih orahaa
100 gr šećera u prahu
100 gr maslaca
Oko 2 dl soka od narandže
Za fil:
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile(3x40 gr)
3 kašike gustina
200 gr šećera
200 gr maslaca
Za voćni deo fila
500 gr smrznutih malina i jagoda ( ili 300 gr svežih)
5 kašika šećera
1 puding od vanile
1 dl vode
500 gr jafa keksa ( 2 kutije od 250 gr)
Za dekoraciju:
-ganaš (250 gr mlečne slatke pavlake i 200 gr mlečne čokolade),
ili šlag
Priprema:
Fil:
Staviti na vatru
mleko sa 200 gr šećera, prethodno u malo mleka razmutiti puding pomešan sa gustinom pa umešati u provrelo mleko i skuvati
kao i svaki puding. Ostaviti da se ohladi. Kada je potpuno hladno dodati
postepeno muteći mikserom omekšali
maslac.
Kora:
Sve sastojke za koru staviti u posudu i uz postepeno dodavanje soka od narandže dobro
sjediniti rukom.Možda će vam trebati manje od 2 dl.
Slaganje torte:
Na tacnu stavite obruč za tortu prečnika 28cm i
formirati koru rukom i kašikom. Na koru staviti malo fila u tankom sloju da bi
se jafa keks lepo zalepio, pa na to ređati keks sa čokoladnom stranom okrenutom
na dole
Voćni deo fila:
Voće prokuvati sa šećerom, razmutiti puding u 1 dl
vode pa pomešati postepeno sa prokuvanim voćem. Ovako skuvan voćni fil vruć
odmah preliti preko jafa keksa. Torta je sve vreme u obruču.
Kada se ohladi,nastaviti slaganje torte i pažljivo
preko voćnog premazati žuti fil.
Završni deo je
da pripremite ganaš: na pari rastopiti 200
gr čokolade u 250 ml pavlake pazeći da ne proključa. Dobro ohladiti u frizideru
par sati pa premazati preko torte. Zatim dekorisati po želji.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete