Jesen je stigla...šteta da ne iskoristite dunje...
Sastojci:
Za masu od dunja
Mera je šoljica od
1,5 dl
- 2,5 šoljice vode
- 2 šoljice šećera
- 1 vanilin šećer
- pola limuna (oguljene kore, osim ako je neprskan)
- 3-4 dunje
Za testo:
- 3,5 šoljice brašna
- 1 ravna kašičica soli
- 1 šoljica šećera
- 1 kašičica začina za medenjake (Kotanyi)-nije neophodno
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 šoljice mleka
- 160 gr rastopljenog maslaca
- 2 pune puncijate šoljice mase od dunja
Priprema:
Očistite dunje od
kore i semena i isecite na krupnije komade.Stavite dunje u vodu, dodajtešećer,
vanilin šećer, pola limuna. Kuvajte na laganoj vatri 40 ak minuta, dok se dunje
dobro ne raskuvaju a tečnost usahne.Prohladite , pa izgnječite dunje.
Pomešajte brašno,
prašak za pecivo, so. Jaja umutite sa šećerom, u njih dodajte mleko,rastopljeni
maslac. Sjedinite sa brašnom i dobro umutite. Na kraju umešajte masu od dunja.
Pecite u kalupima za
mafine, najbolje silikonskim, na 200 C. Na sredini pečenja smanjite na 180 C.
Od ove mase izašlo mi je 20 većih i 8 malih
mafina.
Mmmmm, bili su jako ukusni :)...
ReplyDeleteOvakve jos nisam probala; dunje su mi zastitni znak (i miris) jeseni.
ReplyDeleteDivan način za iskoristiti dunje!!! :)
ReplyDeleteFantastično! Obožavam dunje, ali nekako ih nikad ne vidim da mogu da se kupe... Pošto moji u bašti imaju baš dosta, ovo je već treći recept koji šaljem mami! Kad već ja ne mogu da uživam! :)
ReplyDeleteVec sam napravila slatko od dunja slicno kako vi pisetei pretpostavljam da bi trebalo da se vidi bar karakteristicna boja dunja u mafine, ipak na ovoj slici nista ne vidim slicno, jel to original slika recepta? Pre nego sto da citam recept mislila da ste samo rendali dunje kao jubuke u testo.. hvala unapred
ReplyDelete