Tuesday, October 15, 2013

Mafini od dunja




Jesen je stigla...šteta da ne iskoristite dunje...



Sastojci:

Za masu od dunja
Mera je šoljica od 1,5 dl

  • 2,5 šoljice vode
  • 2 šoljice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola limuna (oguljene kore, osim ako je neprskan)
  • 3-4 dunje

Za testo:

  • 3,5 šoljice brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 šoljica šećera
  • 1 kašičica začina za medenjake (Kotanyi)-nije neophodno
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 šoljice mleka
  • 160 gr rastopljenog maslaca
  • 2 pune puncijate šoljice mase od dunja

Priprema:
Očistite dunje od kore i semena i isecite na krupnije komade.Stavite dunje u vodu, dodajtešećer, vanilin šećer, pola limuna. Kuvajte na laganoj vatri 40 ak minuta, dok se dunje dobro ne raskuvaju a tečnost usahne.Prohladite , pa izgnječite dunje.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so. Jaja umutite sa šećerom, u njih dodajte mleko,rastopljeni maslac. Sjedinite sa brašnom i dobro umutite. Na kraju umešajte masu od dunja.
Pecite u kalupima za mafine, najbolje silikonskim, na 200 C. Na sredini pečenja smanjite na 180 C.
Od  ove mase izašlo mi je 20 većih i 8 malih mafina.



5 comments:

  1. Mmmmm, bili su jako ukusni :)...

    ReplyDelete
  2. Ovakve jos nisam probala; dunje su mi zastitni znak (i miris) jeseni.

    ReplyDelete
  3. Divan način za iskoristiti dunje!!! :)

    ReplyDelete
  4. Fantastično! Obožavam dunje, ali nekako ih nikad ne vidim da mogu da se kupe... Pošto moji u bašti imaju baš dosta, ovo je već treći recept koji šaljem mami! Kad već ja ne mogu da uživam! :)

    ReplyDelete
  5. Vec sam napravila slatko od dunja slicno kako vi pisetei pretpostavljam da bi trebalo da se vidi bar karakteristicna boja dunja u mafine, ipak na ovoj slici nista ne vidim slicno, jel to original slika recepta? Pre nego sto da citam recept mislila da ste samo rendali dunje kao jubuke u testo.. hvala unapred

    ReplyDelete